Odlad eller vildfångad lax?

juli 14, 2013 i Hälsa

Jag har letat med ljus och lykta efter icke odlad lax, utan framgång. Odlad lax från Norge är vad som erbjuds. Spelar ingen roll om den är fryst, rökt eller gravad, för odlad i Norge är den oavsett. Man ska äta fet fisk för att få i sig det nyttiga fettet omega-3, men hur mycket får man i sig av detta om man väljer odlad lax? Well, då den odlade laxen verkar vara uppfödd på pellets som består till hälften av sojabönor, vete och majs kan man vara säker på att man får i sig en större andel omega-6, och då har man ju lite tappat nyttan med att äta fisk. 

What about odlad KRAV-märkt lax då? Känns lite bättre. Den utfordras inte med spannmål, matas inte med antibiotika, men jag är ingen big fan av odlingar och fisken kommer antagligen innehålla lika mycket/lite miljögifter som sin icke KRAV-märkta vän.

Äter man vildfångad lax från Östersjön är man garanterad att få en fisk som är fullproppad med miljögifter, så den känns inte som ett alternativ. Det verkar som att lax från Atlanten och Stilla havet är det mest naturliga och rena alternativet. Problemet då är att den ska fraktas långväga och vad som erbjuds är små, djupfrysta fileér.

Hur tänker ni  med fet fisk, miljögifter och omega-3/omega-6 ratiot? I´d löööv some input on that!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...