Är kokossocker bättre än vanligt socker?

november 22, 2023 i Hälsa

Kokosmjölk, kokosfett, MCT-olja och nu kokossocker. Kokos - i alla dess former har ju verkligen fått ett uppsving under de senaste åren, kanske mest tack vare den supernyttiga laurinsyran och alla hälsofördelar som den för med sig. Check - jag är med på den.

Vad händer då? Jo då gör vi ett socker av den nyttiga kokosnöten - för allt som har med kokos att göra är väl nyttigt….eller? Nja, när det låter som att det är för bra för att vara sant- så är det oftast även för bra för att vara sant. Jag vågar nog påstå att kokossocker till och med är sämre än vanligt socker, då det innehåller en större del fruktos.

Att kokossocker har ett lågt GI värde på 35 (inte påverkar vårt blodsocker så mycket) betyder absolut inte att det är bra. Det låga värdet kommer av den höga andelen fruktos som först måste brytas ner i levern (vilket ger det låga GI värdet) innan det blir till glukos (=socker och kan tas upp i blodet.) Vad man däremot brukar “glömma” berätta är att det är far more fettinlagrande än vanligt socker. HFCS - high fructose corn syrup har ni säkert hört talas om. Var äter man mängder av det? USA. Vad har man för major hälsoproblem där? Fetma.

PS. Jag gillar Kung Markatta och använder en hel del av deras sortiment, men just kokossocker säger jag nej tack till.