Fifty shades of LCHF – chapter 3

april 1, 2013 i LCHF

null
Chapter 2

Naturlig mat?
Jag slår ihop boken ”Den elaka kocken” och lägger den ifrån mig. Överväldigad av vad jag just läst inser jag att jag inte längre kommer vara den samma. Jag syftar på mina nyvunna kunskap om tillsatser i maten.  Att vakna upp och inse att att man agerat  labbråtta åt livsmedelsindustrin är både chockerande och kränkande. Jag bestämmer mig här i detta ögonblick för att det är färdigtestat på denna råtta. Från den här dagen och framåt är det riktig mat som gäller. Det vill säga mat som inte har en innehållsförteckning som en mindre uppsats, eller med ord jag inte kan utläsa. Helst inga sifferkombinationer heller. Ren och naturlig mat helt enkelt!

Mitt nya tillsatsfria liv tar tid, eftersom jag numera måste läsa innehållsförteckningen på varenda produkt jag lägger i min varukorg. Det är inte lätt och jag inser ganska snabbt att man blir begränsad. Begränsad i den bemärkelsen att man inte kan handla så mycket färdiga produkter längre. Helfabrikat går fetbort, likaså de flesta halvfabrikat. Det blir till att göra det mesta från grunden. Back to basics. Jag får även säga farväl till produkter som jag tidigare tagit för givet i min kosthållning. Produkter som delvis bygger grunden i mitt LCHF:ande

  • Bacon
  • Skinka
  • Kassler
  • Korv
  • Grädde 36%
  • Keso,kesella, créme fraiche med smak
  • Mjukost, färdigriven ost, vanlig hårdost

Ovan produkter innehåller ofta mononatriumglutamat, nitriter, karragenan och stabiliseringsmedel. Ovan produkter är  saker som jag dagligen ätit sedan jag började med LCHF. Ovan produkter är inte synonymt med ren och naturlig mat. Ovan produkter må vara bra ur ett viktnedgångs perspektiv, men för välmående och hälsa?! Här i detta nu inser jag att även denna kosthållning har sina fel och brister. Det ena måste dock inte utesluta det andra. Jag kan fortsätta äta LCHF men kommer behöva ändra mitt köpbeteende ytterligare. Nöjd och tillfreds med min nya upptäckt sätter jag mig vid köksbordet för att skriva ner veckans inköpslista:

Ägg
Lax
Makrill
Räkor
Blandfärs
Fläskfilé
Grönsaker ovan jord
Hallon
Linfrön
Pumpafrön
Fiberhusk
Rapsolja
Smör
Bregott
Grädde 40%
Naturell crème fraiche
Naturell keso
Naturell kesella
Hårdost, Jarlsberg
Getost
Mozzarella
Ädelost

Jag lägger ifrån mig pennan och betraktar min inköpslista. Inga hel- eller halvfabrikat, endast rent kött, grönsaker, bär, frön, ägg och mjölkprodukter…..Jättemycket mjölkprodukter…. Hur naturligt är det att bygga större delen av sitt kostintag på mjölkprodukter egentligen? Suck. Jag knycklar ihop inköpslistan och slänger den i papperskorgen. Det är lättare sagt än gjort, det här att äta så ren och naturlig mat som möjligt. 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...