Frikadeller i currysås med ugnsrostad blomkål

september 4, 2012 i Grönsaker, Kött, Recept

Frikadeller, varför gör man inte sådana oftare? Går snabbt att göra, är väldigt gott och nyttigt – och vem gillar inte det?

Receptet är beräknat till 4-5 port
600 g kalvfärs
2 ägg
1 tsk dragon
2 tsk örtsalt
några varv med pepparkvarnen
1 gul lök
2 msk buljong (Reneé Voltaire)
2 lagerblad
vatten

Finhacka löken och blanda denna med färs, ägg och kryddor. Rulla till frikadeller. Koka upp vatten i en kastrull. Häll i buljong och lagerblad. Lägg ner frikadellerna (det blir många, så jag gjorde 2 omgångar.) Koka i ca 7 min. När frikadellerna flyter upp till ytan är de nästintill klara. Ge dem en minut eller så efter det.

 

Currysås
1 lök
smör att steka i
1-2 msk curry
2 dl av frikadellbuljongen
1,5 dl kokosmjölk (eller grädde)
(alternativt 1 dl kokosmjölk och 2 msk creamed coconut)

Finhacka löken och lägg i stekpanna tillsammans med smör. Tillsätt curry. Låt fräsa tills löken är mjuk. Tillsätt därefter buljong och kokosmjölk. Låt puttra och tjockna.

 

Ugnsrostad Blomkål
1 litet huvud
3 msk rapsolja
1 tsk kryddigt örtsalt
lite finhackad chili

Sätt ugnen på 200 grader. Skär blomkålshuvudet i 1 cm tjocka skivor. Bryt större bitar till mindre, men inte för små. Lägg sedan i en skål. Häll över olja, örtsalt och lite chili. Rör runt och ös upp på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in mitt i ugnen 10 min.

Garnera med ytterligare lite finhackad chili.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...