Hasselnötstårta med chokladcurd och apelsinfromage

Det här blev en riktigt god tårta! Det blev lite snålt med chokladcurd (använde bara 1 sats) men det misstaget behöver inte ni göra 😉 Enjoy!

Tårtbotten:
6 äggvitor
0,5 dl sukrin
2 dl hasselnötsmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl

2 satser chokladcurd

Apelsinfromage:
2,5 dl grädde
2 ägg
0,5 dl sukrin
1 apelsin, skal och saft
3 gelatinblad

några bitar mörk choklad till garnering

Börja med curden. Ställ in i kylen för att svalna något, men låt den vara rumstempererad när du ska bre den på tårtan.

Nästa steg blir att göra tårtbotten. Vispa äggvitor och sukrin till en fast marängsmet. Blanda mjölet för sig i en tallrik och rör sedan ner i äggvitorna. Häll ut smeten till en rund botten på en bakpappesklädd plåt. Gör inte en botten för tunn då du senare ska dela den på mitten. Grädda 15 minuter i 175 grader.

Och nu till fromagen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten fem minuter. Separera äggulorna från vitorna och lägg i två bunkar. Vispa vitorna till hårt skum och vispa gulorna tillsammans med sukrin och apelsinskal iden andra bunken. Vispa grädden för sig i en tredje bunke. Låt gelatinbladen smälta på svag värme i en kastrull tillsammans med lite av apelsinsaften. Häll ner resten av saften bland äggulorna. Låt gelatinet svalna innan du blandar ner det i äggulorna. Rör därefter ner grädden och till sist vitorna. Ställ fromagen att stelna något i kyl ca 20 minuter.

Dela tårtbotten på mitten och bred på chokladcurden, därefter fromagen. Lägg på den andra delen av tårtbottnen. Smält lite mörk choklad och ringla över tårtan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *