Höstens godaste gryta?

september 23, 2012 i Gryta, Recept

Hösten är här och med den kommer alla robusta grytor.
Förra helgen hittade jag på ett galet gott  recept  som jag tänkte dela med er. Många smaker som vill komma till tals, vilket betyder att den blev ännu bättre dag två. Jag använde mig av ekologiska och mestadels närproducerade  råvaror, vilket antagligen  tog den till denna magiska dimension…Håll till godo där ute i höstrusket!

Till 6-8 portioner behövs
1.1 kg  oxhögrev
smör
salt och peppar
100 g rökt chorizo
200 g bacon eller rökt sidfläsk
1 vitlöksklyfta
1 stor morot
200 g rättika
3.5 dl rödvin
3.5 dl vatten
2 msk tomatpuré
1/2 msk timjan
1 msk paprikapulver

250 g champinjoner
250 g kantareller
100 g rökt chorizo
250 g schalottenlök
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Börja med att hacka svamp och chorizo i mindre bitar. Dela lökarna på mitten och lägg ner ovanstående ingredienser i stekpanna. Pressa över vitlök, krydda med salt och peppar och stek i smör tills svampen är torr och allt har fin färg. Ställ åt sidan.

Pusta köttet och skär i lagom stora grytbitar. Hacka bacon och chorizo i mindre bitar och stek dessa tillsammans i smör i en stor stekgryta. Salta och peppra. När köttet fått fin stekyta och det slutat vätska sig häller vi på vin och vatten. Det ska precis  täcka köttet. Pressa ner en vitlöksklyfta, finhacka morot och rättika och lägg ner detta bland köttbitarna. Krydda med tomatpuré, timjan och paprikapulver. Låt småputtra med locket på glänt ca 2 timmar :D. Strax innan servering är det dags att hälla ner korv/svamp/lök hacket i grytan. Blanda försiktigt runt och låt det bli varmt innan servering.

Rekommenderar blomkålsris till detta, så man har något att suga upp den goda såsen med 😉 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...