Smör – ett klokt val

Det är viktigt att få i sig fett, än viktigare att få i sig fett av bra kvalitet. Att  margarin – flytande eller i fast form – är ett dåligt val, känner de flesta idag till. Men hur är det med andra fettkällor? Hittade den här guiden (skriven av Göran Petersson, bitr prof  i Kemi- och bioteknik, vid Chalmers).

Rödmarkerade fetter bör man undvika, då de innehåller mycket omega-6, eller omega-3 från växter, eller en dålig balans mellan de båda -vilket kan skapa inflammationer i kroppen.

Smör toppar alltså listan som ”bästa” fettkälla när det gäller matfett, följt av Bregott.
Smör utgörs av en biokemiskt säker mix av mättat fett och ungefär en tredjedel enkelomättat fett.
Proportionerna av fettsyror ligger idealiskt nära dem för människans och närstående däggdjurs fett.
Högt innehåll av korta fettsyror med färre än 18 kolatomer underlättar fettsyrornas rörlighet och förbränning.
Bregott är smör med en tredjedel tillsatt rapsolja vilket höjer andelen omättat fett.
Även ost är en hälsorik källa till mjölkfett och ger dessutom mjölkens proteiner.
Smör framstår som trestjärnigt förstahandsval av matfett.

This was all news to me. Inte att smör är nyttigt, men att det är den bästa fettkällan för kroppen. Jag har trott att kokosfett är det bästa (kanske tack vare dess nyvunna popularitet och att det pratas om det vitt och brett i alla hälsokretsar .) Skönt med ett wake up call. Inte mig emot. Älskar smör och Bregott.

Absolut sämsta valet av matfett står inte helt otippat Becel (och solros/majsolja) för.
Halva fettmängden i Becel utgörs av fleromättat fett av typ omega-6 som de flesta får för mycket av redan utan matfetter.
Det höga innehållet av omega-6 i Becel kommer från solrosolja som liksom majsolja domineras av fettsyran linolsyra.
Överintag av fleromättat fett skadar både livsviktiga blodfetter och biologiska membraner via lipidperoxidation och syreradikaler.
Mer av omega-6 ökar också bildningen av inflammatoriska ämnen av typ eikosanoider med negativa effekter på blodkärl.
Trots det höga innehållet av omega-6 marknadsförs Becel fortfarande med slagord som kopplar till hjärthälsa.
Hälsoråd: Farligt högt innehåll av omega-6 gör det angeläget att välja bort olika varianter av Becel.

Här kommer en  överskådlig och enkel tabell över bra och dåliga matfetts källor

Vill du läsa hela studien finns den här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *