Tankar om LCHF, fett och kvaliteten på maten vi äter

augusti 5, 2012 i Hälsa, LCHF

Okej, I´ve been thinking a lot of the above. När man äter LCHF äter man mycket ägg, smör ,ost, bacon, korv, färs, kyckling, kött, fisk och grönsaker. Grädde och crème fraiche är givna tillbehör för att öka fetthalten i kosten. För många  gäller det i stort sett bara att få i sig så mycket fett som möjligt, då man har siktet inställt på viktnedgång. Kvalitet och val av fettkällor får ta ett steg tillbaka, när det egentligen är detta som är det viktiga! För i grund och botten är det väl det som är tanken – att man ska äta sig till en frisk och stark kropp? Ska förklara vad jag menar.

Bacon – har en given plats på många frukosttallrikar. Är det så bra? Är det ett hälsosamt val att  dagligen äta kött med nitrit? Läs gärna  null .

Korv, skinka och annat processat kött– innehåller förutom nitrit oftast en mängd andra tillsatser. Förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, färgämnen, smakförstärkare och rökaromer. Good for you? You be the judge.

Ägg- Går åt mååånga i veckan. Spelar det någon roll vilka ägg man äter? Well,  eko-hönorna  äter ekologiskt foder som inte har besprutats eller genmodifierats. Vilket jag tänker spelar stor roll för hälsan i det långa loppet.

Grädde och crème fraiche-Används (helst) i allt. Innehåller mättat fett. Mättat fett är bra – check. De innehåller dock mjölksocker, som höjer insulinnivåerna och ett stort intag kan göra det svårt att gå ner i vikt. En annan bra mycket viktigare aspekt är sambandet mellan cancer och mjölkprodukter (jag vet, man får cancer av allt nu för tiden – suck). I mjölk finns ett tillväxthormon, IFG-1 som stimulerar cancertillväxt. Läs detta inlägg ”Cancer+socker=sant”. Att många runt om i världen är laktosintoleranta talar väl också för att mjölkprodukter inte är optimalt för oss? Hur mycket äter du dagligen av dessa varor?

Kokosfett- det silvriga paketet man handlar i mataffären innehåller härdat fett,vilket är superdåligt. Handla ekologiskt kokosfett om du vill åt de hälsofrämjande egenskaperna detta ger.

Kött- dansk fläskfilé för 59:- kilot eller svensk ekologisk för 349:- kilot? Det billigare alternativet kommer antagligen från en stressad gris som har sprutats full med antibiotika och är uppfödd på kraftfoder som till stor del består av tungt besprutade sojabönor. Läs mer om denna fantastiska bönanull. Är det ett hälsosamt val att välja det billigare alternativet?

LCHF, naturlig  mat…Ja, det kan det absolut vara- men det är som sagt ingen garanti, med ovanstående i åtanke. Det är inte så enkelt som att bara se till vilken fetthalt och hur mycket kolhydrater maten vi stoppar i oss har. Man måste tänka i ett bredare perspektiv. För mig är hälsan viktigast och jag är övertygad om att man kan påverka den positivt genom  bra mat med god kvalitet. Det kostar – det gör det absolut. Men valet blir ändå enkelt.  Jag är hellre fattig, frisk och stark – än rik sjuk och svag WinkVad är det som säger att mina teorier är de rätta då? Absolut ingenting! Vi får helt enkelt bara vänta och se.
[adrotate banner=”1″]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...