Bakläxa!

juni 14, 2012 i Hälsa, LCHF

Sprang förbi lite hälsotidningar på Pressbyrån och fastnade  för den här  rubriken ”Sanningen om LCHF – smal inte alltid det samma som frisk”. Very spännande tänkte jag. Vad är det nu som ska sågas?  Bläddrade lite i tidningen och hittade vad jag trodde var artikeln, men vad jag hittat visade sig vara en krönika. Skriven av en PT/mental coach. Rubriken- ”LCHF är bara en trend”.

Jag tror att detta  är den absolut vanligaste och största missuppfattningen när man pratar om en kost baserad på ett högt  fettintag. Det här grundar sig på en pinsamt dålig, förvriden studie som gjordes på 1950 talet av Ancel Keys. Har skrivit ett inlägg om detta för läääängesedan. Kolla här om du vill.

En annan studie som ligger till grund för igenkloggandet av artärer gjorde man på kaniner. Man tvångsmatade dessa växtätare med kolesterol. Ingen naturlig mat för gnagarna alltså. Kolesterolvärdet brakade såklart i höjden, och efter en tid började kaninernas artärer att ändra utseende. Till slut påminde de om tidiga stadier till mänsklig åderförkalkning. Kolesterolet satte sig d0ck inte bara i artärerna, utan samtliga organ i kaninen sög upp det som en svamp. Men vad är det som säger att vi reagerar som kaniner? Människan är ju en allätare och inte en växtätare som kaninerna

När ska vi släppa denna fettfobi och inse att ett högt fettintag inte är farligt?

  • Ett högt kolesterol påstås förorsaka åderförkalkning och hjärtinfart. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt.
  • Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Man kan alltså inte påverka sitt kolesterol nämnvärt med förändrad kost.
  • Matens innehåll av kolesterol och animaliskt fett har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra. Till exempel har mer än 30 vetenskapliga studier visat att den mängd fett som infarktpatienter ätit innan sjukdomen inte var större än den mängd som friska människor äter.

För alla som tvivlar rekommenderar jag böckerna ”Fett och kolesterol är hälsosamt!” och ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv” av Uffe Ravnskov.

Men för att återgå till krönikan…Jag måste bara dela med mig av fler sköna påståenden från författaren..

”I TV programmet Älskling du har blivit en tjockis måste deltagarna äta enligt LCHF. Jag tycker det är synd att en diet där man tar bort ett av våra viktigaste näringsämnen ska få så mycket positiv uppmärksamhet”.

Mohoho. Sedan när blev kolhydrater essentiella? Fett är det, protein är det – kolhydrater NOT! Check out this post.

”Om man äter för lite kolhydrater får varken hjärnan eller musklerna tillräckligt med bränsle.”

Eeeh jo. Kroppen kan tillverka glukos från fett och protein och tillgodoser på detta sätt hjärnan och musklerna med bränsle. Om man är elit idrottare kan man behöva äta mer kolhydrater, men den vanliga vardagsmotionären behöver det inte.

Det är inte ofta jag reagerar på uttalanden och åsikter i media och andra informationskanaler när det gäller hälsa och träning, men när man gör så här gammalmodiga, felaktiga och  dumma uttalanden måste jag bara slänga in handduken och säga att det  räcker nu. Vi behöver inte fler felinformerade, fettskrämda hälsogurus  i det här landet. Tillbaka till skolbänken och läs på vet jag.

Med tanke på allt mättat fett jag satt i mig sedan jag började med den här kosten (typs 2005), så borde jag ha rejält igenkloggade artärer och ett kolesterol som är under all kritik. Gissa vem som ska göra ett besök på vårdcentralen inom kort 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...