Krig i tomteskogen

juni 4, 2014 i Hälsa

Vad är det som händer i LCHF sfären? Jag vet inte hur pass ni följt med i debatten om den nystartade FB gruppen ”Skaldemanslchf” (aka striktlchf) versus de LCHF:are som inte äter strikt LCHF. Vad som slår mig är att vi LCHF:are är så himla snabba på att tillrättavisa och komma med pekfingrar till varandra – trots att vi i grund och botten tillhör samma grupp. Varför blir det så? Jag har aldrig hört eller sett något liknande  i paleovärlden.

Jag läste precis ett  inlägg av Per Wikholm angående debatten och jag instämmer i att man ska  äta som man vill men man måste vara medveten om riskerna.  Enligt mig är det detta som ligger till grund varför de båda sidorna bråkar.

På ena sidan har vi de strikta som endast har viktnedgång i huvudet. Här gäller det att trycka i sig så mycket fett som möjligt samtidigt som kolhydraterna hålls nere, helst runt 10 gram per dag. Kvaliteten på maten spelar inte någon roll och  bacon, chark, fläskkött och svålar står för det mesta av energiintaget. (Det sägs att strikt LCHF inte är en högproteindiet, men bilder och matdgböcker visar på något helt annat).  På den andra sidan har vi gänget som tycker att man måste se till helheten – hälsan framför viknedgång – där  kvaliteten på maten spelar roll, men även vikten av att få i sig alla macro/micro-nutrienter som kroppen behöver för att undvika näringsbrist. Klart att det blir en frontalkrock då man har två helt olika mål och synsätt på kosten.

Personligen tycker jag det är risky business att nolla eller köra för strikt en längre tid med tanke på just näringsbrister, samt att bortfallet av kolhydrater kommer påverka vårt må-bra hormon serotonin.

Hur ställer du dig till striktLCHF / skaldemnsLCHF? Skiljer du på hälsa och viktnedgång, eller går de hand i hand?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...