Benbuljong på kyckling

 

Det har väl knappast undgått någon hur nyttigt det är med benbuljong? Jag brukar främst göra på ben från nöt, men nu hade jag samlat ihop ett par kycklingskrov (fryser in skrov och ben) så idag blev det en kycklingbuljong istället. Tänk på att använda ben från djur som fått leva så naturligt som möjligt.  Välj KRAV-märkt!

Till ca 3 liter buljong behöver du: Broth in da making
2 kycklingskrov
1 gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 morötter
1 liten palsternacka
3 selleristjälkar
2 lagerblad
2 msk äpplecidervinäger
1 msk salt
1 röd chili
3,5 liter vatten (+ ca 1 liter till)
(örter)

Val av grönsaker och mängd spelar egentligen inte så stor roll, men ovanstående kan vara en fingervisning. Hacka grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i ett stort kokkärl tillsammans med kycklingskroven. Tillsätt vinäger, vitlök, chili, salt, lagerblad (och örter). Fyll på med vatten och låt koka upp. Sänk därefter värmen så det endast sjuder och låt stå mellan 8-12 timmar.  Ju längre det står desto mer nyttigheter dras ut från benen och riktigt mycket gelatin bildas. Fyll på med mer vatten vid behov. Sila därefter bort skrov och grönt och häll upp på väl rengjorda glasburkar. Tänk bara på att inte fylla burkarna till brädden om de ska frysas då de kan gå sönder. Buljongen håller ungefär en vecka i kyl. Anpassa storleken på burken till hur mycket du använder på en vecka. Färdig kycklingbuljong

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *