Socker, kolesterol och åderförkalkning

december 13, 2023 i Hälsa

Fett gör dig fet, du blir grön av grönsaker och av socker blir du söt. Ungefär lika sant som att fett kloggar igen dina kärl och leder till åderförkalkning och åderförfettning. Allt mer pekar på att det är vårt intag av socker, som leder till dessa åkommor. Hittade en enkel och bra förklaring av Ann Fernholm.

”Socker och andra snabba kolhydrater höjer ditt blodsocker och rubbar dina blodfetter. Din kropp blir inflammerad. Åderförkalkning är en inflammation i ådrorna. Som jag skriver i boken upptäckte en annan professor på Karolinska Institutet, Göran Hansson, att åderförkalkning är en komplicerad process där immunförsvaret reagerar på blodådrorna. När du äter socker och andra snabba kolhydrater, kommer storleken på dina onda LDL-kolesterolpartiklar att bli mindre. Detta leder till, menar vissa forskare, att de lättare tränger in i blodkärlen och fastnar i cellväggen. Dessa små partiklar ”rostar” också lättare; de kommer att oxidera. Immunförsvaret reagerar på dessa sönder-rostade partiklar.”

Det är alltså socker som påverkar det onda kolesterolet (LDL) i en negativ riktning, inte fett.


Ett högt blodsocker och höga insulinnivåer ökar alltså risken för åderförkalkning. Vilken mat är det som påverkar vårt blodsocker och våra insulinnivåer då?

Fett? Nope, inte det minsta

Protein? Nope, eller jo - lite grann

Kolhydrater? Check!

Det börjar bli svårt att hitta några positiva argument för en kost baserad på mycket kolhydrater. Just nu kommer jag på noll. Kan ni komma på några?