Ät ägg. Hur många du vill!

Var inte rädd för ägg! Jag får fortfarande frågan om jag inte tänker på mitt kolesterol, med tanke på alla de ägg jag dagligen sätter i mig. Såhär är det – om man undviker mat som inneholler kolesterol, så kommer kroppen att öka den egna produktionen av just kolesterol. Om du däremot äter mat som innehåller mycket kolesterol, kommer kroppen att minska den egna produktionen. Vi behöver alltså inte tänka på det där. Kroppen sköter det helt och hållet åt oss.

Ägg innehåller dessutom nästan alla vitaminer  och mineraler du behöver (inte vitamin-C och niacin dock) och har en galet bra energisammansättning – ungefär 60% fett och 40% protein. Ägg mättar alltså väldigt bra, samtidigt som det förser kroppen med viktiga byggsternar. Tänka bara på att det måste värmas upp, kokas eller stekas,  för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig proteinet fullt ut. Att slänga ner ett par råa ägg i en shake är alltså  inte bara äckligt 😉 utan även slöseri med råvaror.

Kan man tröttna på ägg? Jag säger nej. De går ju att variera .i  det oändliga. Scrambled med riven ost – så det blir så där trådigt och gott (cheezes), kokt och mosat med en klick smör – kryddat med dill, man kan göra en omelett, frittata, plättar eller gröt. Själv kan jag inte tänka mig en frukost utan ägg. Vad har ni för för favorit ägg frulle?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 reaktioner till “Ät ägg. Hur många du vill!

  1. Jag upptäckte för några månader sen att min mage inte klarar av ägg längre. För reagerade jag bara på råa (i smoothien), sen även på kokta och nu märker jag av även stekta. Wtf liksom. När man kokar ägg så kan skalet tydligen avge ämnen som man kan vara känslig mot, men stekta? Mycket frustrerande.

      1. Ja, det är mycket märkligt. Och surt eftersom jag precis lärt mig att gilla kokt ägg. Fast i bak kan jag åtminstone fortfarande använda ägg 😛

  2. Äter nästan alltid stekta! Tycker det är godast och min mage mår bättre av stekta än av kokta, av nån anledning… Nån enstaka gång blir det en omelett med chaminjonstuvning på… 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *