70 gram – inga problem

Från 20-70 gram på fem veckor! High carb indeed om man är van vid att ligga runt de 20. Det har stundtals varit skrämmande att se hur dålig kroppen har blivit på att hantera kolhydrater – men på det stora hela har det gått ganska smärtfritt. De första veckorna upplevde jag några dagar något som skulle kunna uppfattas som helt vanliga omställningsbesvär, huvudvärk, hjärtklappning och yrsel. Samma omställningsbesvär som ”tallriksmodellare får när de går över till en kolhydratreducerad kost. Mitt fasteblodsocker har blivit högre, men kroppen har under dessa veckor blivit bättre på att hantera ”stora” mängder kolhydrater. Jag har testat ris, potatis i olika former, sötpotatis, jordärtskockor, rotfrukter, bovete, whey, banan och frukt. Det enda som fick BS att rusa iväg var råstekt potatis och en shake som innehöll för mycket kolhydrater (banan, chia och whey) förhållande till fett.

Under veckan som gått har jag kommit upp i 70 gram de flesta dagar (förutom två som hamnade runt 35 gram). Rent kroppsligt känner jag ingen skillnad mot tidigare. Hjärnan funkar som den ska, även magen, humöret, träningen och sömnen känns bra.  Den stora skillnaden är väl den att det har blivit svårt att äta, hur sjukt nu det än låter. Jag får verkligen sitta ner och planera vad jag ska äta för att komma upp i några mängder kolhydrater och det är inte hållbart i längden.

Jag började öka kolhydraterna då jag blev varse om att ett alltför lågt kolhydratintag  över tid kan påverka sköldkörteln och dess hormoner, då dessa behöver insulin för att fungera optimalt.  Det råder delade meningar om detta, så bilda dig din egen. Själv har jag tack vare de här veckorna (och efterforskningar) börjat tänka i lite nya banor vad gäller hälsa, kolhydrater, insulin (och viktnedgång.) Jag kommer alltid att förespråka ”naturlig mat”, ”artegen föda”  och kolhydratreducerad kost (whtaever that is). Har även kommit till insikt att allt inte behöver vara svart eller vitt. Det finns en stor gråzon att utforska här.

Om vi ser till hur det har gått för mått och vikt är dessa i stort sett oförändrade sedan start för 5 veckor sedan. Från 20-70 gram kolhydrater.
Vikt: -0,5 kg
Cm: – 3,5 cm
Nu är det ingen vikt- måttminskning att tala om – men det visar ju på att det är möjligt att äta mer kolhydrater utan att för den sakens skull gå upp i vikt. Om kostförändringen har påverkat sköldkörteln eller binjurarna får jag låta vara osagt, men utfallet ger lite att tänka på. Rådet att äta mindre kolhydrater kanske inte alltid är det rätta. Kanske att man (förutsatt att det inte finns några sjukdomar som gynnas av en strikt lågkolhydratkost) borde göra precis tvärtom?! För att komma till rätta med de obalanser som en strikt kost ev kan göra? I´m just thinking out loud.

För min egen del är jag mentalt redan halvvägs in i nästa projekt, vilket kommer bli ett helt fåfängt sådant med fokus på mått och vikt. Är redo för att se hur stor inverkan insulin har på muskelbygge och viktminskning.  Hört talas om carb nite?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 reaktioner till “70 gram – inga problem

 1. Jag har ätit mer kolhydrater nu i 3 månader och jag går verkligen inte upp i vikt. Har till och med ätit pasta, och bröd ibland . 🙂

  1. Kollade precis din blogg.. Grattis! Jag visste inte!Trodde du hade slutat blogga när du la ner den gamla. Passa på och ät medan det går 😀

 2. Jag har ätit LCHF i tre år. Förra året gick jag upp ca 5 kg pga extrem stress kombinerat med en sommar med för mycket alkohol och socker i allmänhet. Dessa kilon gick sedan inte bort trots strikt LCHF och träning (bibehållen stressande livssituation). Sen när jag förändrade livet och fick mindre stress(och slutade träna som en del i att få loss mer tid) så gick jag ner tre av de fem kilona. Nu sedan ca två månader kör jag Carb Nite och de sista två kilona har försvunnit :). Känns som om jag hittat rätt sätt att äta. Normal LCHF till vardags och sen fre, lö eller sö lyxar jag till det med mer kolisar utan att gå till överdrift men är noga med att ha en ”hel” kväll med carbs, inte bara ett enstaka mål. Oftast brukar jag äta sushi till middag (gud vad jag saknat det!), någon bit choklad, frukt el. godis någon timme senare, och sedan kanske ett par digestivekex till kvällsteet. Antar att du läst ”CarbNite Solution”?

  1. Check, det är CarbNite solution jag kommer köra på 😀 I mina ögon får jag det bästa av två världar. Får se om kroppen tycker likadant 😉 Jag ska försöka hålla carbnite till mestadels ”vettiga” kolhydrater (SUSHI!!!!!, potatis- och möjligtvis något sött efter det).

 3. Älskar dina experiment och det är alltid så intressant att följa. Tycker du har så vettig syn på kost och träning.
  Hur funkar det här med carb nite är det mest för dem som har bara har extra kilon att bli av med eller fungerar det även på dem med större övervikt. Vore väldigt kul med ett eget inlägg om carb nite och dina tankar kring det.

  1. Enligt John Kiefer, gubben som skrivit boken, ska carb nite funka speciellt bra för de som har en högre fettprocent – så svaret där blir ja 🙂

 4. Men nu fångade du min uppmärksamhet igen! Haha var tvungen att läsa om carbnite…sjukt intressant!! Berätta gärna hur du kommer att gå tillväga lägga upp din kost 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *