Du är inte vad du äter

 

Du är vad du absorberar. Det kan kvitta att man väljer de bästa råvarorna och smäller i sig en massa kosttillskott om näringsupptaget är dåligt. En frisk och väl fungerande tarm och matsmältningssystem är grunden till en hälsosam och välmående kropp. För att vi skall kunna absorbera näring från det vi äter  måste den brytas ned till små, små bitar som kroppen kan använda sig av. Nedbrytningen börjar redan i munnen där maten blandas med saliv och enzymer för att sedan passera ner till magsäcken där magsyran ska hjälpa till med nedbrytningen. Ålder och stress (samt dåliga levnadsvanor och dåliga kostval)  gör att produktionen av dessa minskar, vilket betyder att man kan gå runt med näringsbrist trots att man äter bra! Att äta som en orm bidrar inte heller med någon hjälp.  Mindful eating och att tugga maten väl är grunden för att kunna ta upp maten vi äter.

Hur vet man att man har ett kasst näringsupptag och för lite enzymer och magsyra då? Några tecken kan vara:

 • Du är uppsväll och uppblåst efter en måltid
 • Gaser
 • Halsbränna
 • Dålig andedräkt (menar inte den vanliga ketos andedräkten nu 😉
 • Hudproblem samt torrt hår/sköra naglar
 • Svamp
 • Utebliven viktnedgång (!)

För att vara  snäll mot tarmen (där stora delar av vårt immunförsvar finns) är det A och O att äta en kost som hjälper och inte stjälper den på traven. Är man ofta sjuk kan det vara läge att tänka på vad det egentligen är man stoppar i sig. För att inte tala om hur dåligt det är att äta antibiotika!!! Något av det bästa du kan servera de goda bakterierna i tarmen är mjölksyrade grönsaker och mjölkprodukter (!!!). Tänk surkål, kimchi, pickles, kefir, crème fraîche och ost. Man kan köpa dessa produkter färdiga, men det är ju ännu roligare om man gör det själv 😉 Har precis satt igång en kultur med kefirgryn och mjölk som beräknas vara färdig om ca 24 timmar.

Jag har varit lite off-track lately och känner att det är dags att vårstäda kroppen. Bra mat, enzymer, mjölksyrat och 6:1 fasta. En fresh clean start.Träningen är rolig och går bra. Kör just nu på helkropp tre dar i veckan och ett intervallpass. Om jag får önska ska det även finnas plats till en halvtimmes utomhusvistelse i dagsljus och gärna 8 timmars god sömn med. Varje dag alltså. Och minimalt med stress såklart 😉 Känns bra det här!

/Übermensch 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 reaktioner till “Du är inte vad du äter

 1. Hej!
  Ska snart flytta till Malmö och skulle behöva lite bra tips på ok gym och bra uteplatser att träna i. Har i princip aldrig satt min fot i Malmö så känner mig lite lost. Kommer att befinna mig kring Värnhem och kring Triangeln, men har inget emot att ta mig en bit om gymmet är bra.

  1. Vet inte om jag är rätt person för att guida dig här 🙂 Har i stort sätt bara tränat på SATS (vilket jag är sjukt nöjd med). Vad gäller utegym är det Västra Hamnen som gäller. Finns en skatepark med lite bodyweight attiraljer – finns även en nära Scaniabadet i hamnen, men de är inte världsklass 😀
   Anyways, välkommen till Malmö! Vad ska du göra? Plugga, jobba, eller var det kärleken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *