En observationsstudie, quick fixes och livsstilsförändringar

Jag vill att du ska göra en liten observationsstudie. Ta dig till en allmän plats med gott om människor och se dig omkring. Bara observera människorna omkring dig och gör en inre bokföring av följande: Hur många ser ut att vara i god form? Du vet, livfulla, energiska, slanka, atletiska. Alla? Några? Ingen?

Med dom här orden inleder Robb Wolf boken Paleo- stenålderskost. Jag stod och inväntade Fantastic vid en stor parkeringsplats när denna mening dök upp i skallen. Så jag började se mig omkring. Spanade in mammor, pappor, barn, teens, gummor och gubbar. Det blir väldigt påtagligt när man börjar studera folk såhär, att det är många som inte ser ut att må bra. Svårt att ta sig ur/ sätta sig i bilen, svårt att gå (!!!), många män med gigantish kulmage (metabolt syndrom), mycket övervikiga människor – både män, kvinnor och barn (SAD!!!). Många ser trötta ut. Trötta och sura.

Såg jag några livfulla, energiska, slanka och atletiska människor? Visst gjorde jag det 🙂 men jag skulle nog säga att flertalet inte tillhörde denna skalan. Är det så det ska vara? Är det detta som är det normala? Kommer övervikten ,kulmagen och förmågan att inte kunna (!!!) obehindrat som ett brev på posten nånstans vid 45, eller är det  kanske så att man kan göra något för att förhindra det? 

Visst kan man själv påverka sin hälsa, sitt välmående och sin framtid genom att se över sin livsstil. Men vi människor är lite lata och letar hellre efter snabba genvägar – istället för att verkligen ta tag i vad som är orsaken till problemet. For example: X är 31 år och knaprar piller mot högt blodtryck. X röker, tränar inte och lever i stort sett på junkfood. Man kan tycka att det självklara valet för X är att försöka ta bort orsaken som skapar problemen, men X väljer att  ta pillret som håller blodtrycket i schack, så han kan fortsätta med sin livsstil….GAAAAH!!!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 reaktioner till “En observationsstudie, quick fixes och livsstilsförändringar

 1. Det räcker med att gå ned till butiken och handla. Då ser man alla höggravida gubbar och funderar på vilka hälsoproblem de dras med, Jag har själv blivit av med en 15 Liters hink av ister runt magen och då man träffar gamla feta bekanta så brukar jag nämna att jag tvingats börja med LCHF för att inte få problem med hälsan. I alla fall är det beklämmande att se hur illa ställt det är med folk.

 2. Så sant skrivet, tänker själv i de banorna ofta, det verkar som att väldigt många bara accepterar att det är så livet är, du passerar en viss ålder och då kommer övervikt och krämpor på köpet. Skrämmande och alla dessa höggravida gubbar med ryggproblem, brukar säga till de jag känner när de klagar på sin onda rygg, att jag hade också ont i ryggen när jag var gravid.
  En stor skuld i det hela tycker jag faktiskt att deras läkare har som inte kan säga tll på skarpen att dina problem beror på din livsstil och din övervikt.
  Jag har själv en nära släkting som är kraftigt överviktig och stundtals har så ont i ryggen att han inte kan gå. Han har varit hos diverse kunniga, bla en sjukgymnast som sagt att han absolut inte får styrketräna ?? Ingen av de han varit hos har tagit upp hans övervikt vilket är skrämmande fegt av dessa sk. experter.

  1. Det är det som är det sjuka, att folk blir ordinerad medicin så de kan fortsätta med sin destruktiva livsstil.

   Det skulle vara sunt om läkare ordinerade motion och en kostplan på recept istället för medicin. Fast läkare får kanske provision på medicinerna de skriver ut;) Man kan ju i alla fall undra.

   Får inte styrketräna?! Hur tänkte dom där?!

 3. Du har rätt, när man ser sig omkring ute eller på jobbet, undrar man?? En fundering som dyker upp bland okända är; hur många har det som jag, 60+ fortfarande tjock men blodtryck, blodsocker o fetter har blivit bra. Jag är pigg men studsar inte fram precis. ;-). Ha det gott i sommarvärmen!

 4. Man behöver inte gå upp så jättemycket innan att komma ur bilen börjar märkas. Klev av LCHF-hästen i 5 månader från i senhöstas och gick upp 12 kilo och tänkte först ”man börjar märka att man blir äldre” när det var svårare att komma ur bilen. Efter återupptagen LCHF och de där kilona bort igen så är det inte längre ett problem.

  Den största observationsstudien är nog att kika på folk i mataffären och vad de lägger upp på bandet…

  1. Ja att kolla vad folk handlar är är ganska kul. Eller tragisk. Hur man nu väljer att se på det 🙂
   Vad skönt att du hoppade på LCHF tåget igen och blev av med de där trivselkilona. Bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *