I mellanmjölkens land

Har ni läst den här? Fick hem den i fredags och har haft svårt att fokusera på något annat än den här boken. Är ni också så att ni totalt grottar ner er och snöar in i böcker och bara vill läsa mer och mer och helst inte göra något annat? Så länge de är bra såklart. Håller även på att läsa Brödberoende, men den har jag än så länge inga som helst problem med att lägga ifrån mig (zzzzzå tråkig!)

Jag ska inte recensera boken här och nu, utan jag måste bara få dela med mig av en sak som stundtals gnager i bakhuvudet – och som kom över mig idag igen.

I kapitlet ”Du är vad du äter” behandlas en rad faktorer som direkt påverkar ens hälsostatus. Jag är väl medveten om dessa faktorer och har därför gjort vissa val – som  att äta ekologiskt så långt det går, äta kött från gräsbetande djur, undvika gluten, socker, tillsatser och såklart – kemikalier bla bla bla, I could go on forever ;)Den stora frågan är,  hur länge ska jag fortsätta försvara mjölkprodukterna och dess ”nyttighet”? Blir svårare och svårare ju mer man läser.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 reaktioner till “I mellanmjölkens land

 1. Jag provade under sommaren att äta mat helt utan mejerier. Det slutade med att jag var konstant trött och orkeslös. Jag fick inte i mig tillräckligt med energi av bara fisk/kyckling/kött (ibland rått), grönsaker, nötter och kokosmjölk. När jag tillförde grädde och smör igen kunde jag äta mig mätt och stå mig bättre.

  Hade gärna stått över mejerierna men vet faktiskt inte hur det skulle gå till.

  1. Hallå Johan! Jag har också testat en månad utan mjölkprodukter, men upplevde inte att jag blev slö och trött. Däremot tyckte jag att det var mycket svårare att laga god mat, då grädde och smör lyfter den enklaste av rätter till himmelska höjder.
   Kanske att du fick i dig för lite fett/energi när du tog bort mjölkprodukterna?
   Att äta fler mål per dag, addera till oljor, majonnäs, fet fisk, fetare kött, nötter, rotfrukter hade kanske hjälpt?!

   1. Ja, man tröttnar på smaken av kokosmjölk som enda ersättning. Jag är helt övertygad om att jag fick i mig för lite fett men jag snålade verkligen inte på oljan, avokadon m.m. Kommer åter igen att testa att iaf minska mejerierna och bara använda grädde vid ett par – tre tillfällen i veckan. Att äta oftare vill jag inte då jag är en sån där stenåldersmänniska som inte tror att vi är ämnade att äta sex gånger om dagen och hela den visan 🙂

  1. Ekologiskt är såklart bättre än icke-eko, men det är inte bara det som är problemet med dagens mjölkprodukter. Det är själva mjölkproteinet kasein, och den typen av kor som avlats fram, som inte är så bra för vår kropp.

   1. Ok, jag har inte läst boken, men kasein säger du…jag äter gärna kasein pulver emellanåt, är inte det heller bra då?

 2. Det funkar bra för mig att minimera mejerierna. Jag äter frökex m nötsmör som jag gör själv o majonnäsröror för att hålla mig mätt.

 3. Skickade efter boken igår, hoppas på mycket matnyttigt som jag kan ta till mig på min väg att bli frisk från mitt sockerberoende. Den verkar onekligen intressant.

 4. Jag har läst att vi i Norden är mycket mer toleranta mot mejeriprodukter men så klart gäller ekologiskt och inte vettiga mängder. De har/hade helt andra förutsättningar på andra sidan pölen. Oavsett så gäller det att få i sig rätt saker när man börjar utesluta stora delar av det vi vanligen äter…

  1. Hallå Lotta. Det stämmer att vi i norden tål mjölkprodukter bättre, då många av oss fortfarande kan tillverka tillräckliga mängder av enzymet laktas- som bryter ner mjölksocker. Däremot inte sagt att mjölkprodukter är nyttiga för oss. Jag har svårt att försvara kaseinets fördelar – ju mer jag läser om ämnet, desto fler nackdelar träffar jag på. Att utesluta mjölkprodukter skulle inte leda till några brister – snarare tvärtom.

  1. Jag med 🙂 Vissa menar på att det inte finns några negativa effekter, medan andra hävdar precis tvärtemot. Det är inte lätt att vara konsument idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *