Kosten upprör och berör

När jag får frågan hur jag äter finns det inte längre ett givet svar, eller i varje fall ingen given bokstavskombination. Skulle jag säga att jag äter LCHF skulle jag bli hängd för mina carbnites – för när blev ris, potatis och banan LCHF? Även om jag äter LCHF resten av veckodagarna spelar det ingen roll. Den där kvällen när jag fyller på med kolhydrater bryter jag mot regelboken. Det jag sysslar med är inte LCHF,  snarare paleo.

Jag kan inte heller kalla mig paleo. Jag äter smör, ibland även ost. Äter grädde och crème fraiche vid utvalda tillfällen. Potatis och pofiber ingår också i min kosthållning. Det jag sysslar med är inte paleo, snarare LCHF 😉

Ni hör ju själv, det blir svårt när man står med en fot i varje läger. Enligt mig har båda dessa kosthållningar brister, därav har jag också anpassat dem efter mina mål och vad jag anser vara hälsosamt, men det är en annan story. Vad jag vill ha sagt är att tonen LCHF:are (och paleopeeps) emellan kan stundtals bli fruktansvärt aggresiv. Som om liv och död stod på spel – om potatis är ok eller inte… Förstår ni vad jag menar? För visst har ni också märkt av detta på ett eller annat sätt?

Min åsikt är den att de som skriker högst är även de som har svårast att hålla sig till regelboken.  Det är oftast de som trillar av pinnen och landar djuuuupt ner i  godisskålen och vaknar upp dagen därpå med  ångest och självförakt. Undrar vilket som är värst för hälsa och kropp. Den där potatisen eller den där godispåsen 😉

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 reaktioner till “Kosten upprör och berör

 1. Hej! Jag bara måste få säga att jag älskar din blogg! 🙂 Så kloka och balanserade inlägg i allmänhet och du tar upp så många intressanta ämnen och aspekter. Har själv börjat läsa lite av Kresser nu, efter att du nämnt honom här. Jag är en trogen följare, om än jag inte kommenterar så ofta.

 2. Fantastiskt inlägg. Jag håller helt med. Många lchf:are äter ju tex finn crisp och de innehåller ju gluten vilket jag anser är ett BIG NO-NO. Sen även det här med sötningsmedel som stevia och sukrin kan leda till heta diskussioner…
  Jag kör som du, paleo möter lchf och det tycker jag fungerar bra!

 3. Nu är det ju nästan aldrig någon som frågar mig vad jag äter men jag brukar säga att jag äter enligt blodgruppsdieten! Nu stämmer inte det heller riktigt och förresten har ju D’Adamo skrivit ett antal böcker med nya rön vilka väl är mer eller mindre vetenskapliga. Man kan nog också säga att jag ibland äter LCHF och ibland paleo och ibland det jag är sugen på.

  Det jag gillar med dig och din blogg är att du är öppen för olika rön och dessutom testar på dig själv. Det är jag lite för lat för…
  Visst, jag provar men inte på ett strukturerat sätt.

  De som skriker högst om vad som är rätt och vad som är fel har ju ofta rätt bristfällig kunskap om varför något är bra att äta eller varför inte. Potatis är ju ett sånt exempel. De flesta kan äta potatis utan problem medan en del får för högt blodsockerpåslag och en del andra är känsliga för ”night shade” grönsaker och faktiskt får problem med lederna eller tex. restless legs av det. Det fick min pappa men nu kan han plötsligt äta lite potatis igen utan problem. Vem vet vad som ändrat sig? Tarmfloran kanske?

  Ja, mycket finns det att läsa om och testa och jag är glad att kunna bli inspirerad till det här!

 4. PaLCHF-inspirerat (PaleoLCHF) brukar jag köra med. MEN säger att fokus ligger på ren mat.
  Men (en gång till) måst säga att jag inte möter speciellt mycket motstånd. Tycker mest det handlar om frågor ej attacker… men det är säkert olika =)

  1. I vardagliga livet får jag också bara frågor tack och lov, men i sociala medier blir det oftast attacker om jag ”avviker” från planen 😉

 5. Hittade din blogg idag då jag sökte lite info om CarbNite. Gillar det jag ser :). Kommer definitivt fortsätta titta in för lite tips och trix med kosten. Är själv en blandare av LCHF och paleo och står lite mitt emellan. Anser att det är viktigare att äta så ”ren” mat som möjligt men kan inte äta för mycket frukt/nötter för det triggar igång mig nåt vansinnigt och får mig att börja överäta för att det är för gott. Tack i alla fall för en kul intressant blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *