Viktnedgång framför hälsa?

Warning! Kanske att jag borde sköta mig själv och skita i alla andra, men nu kommer jag kräka av mig och antagligen trampa på ett antal tår, so be it!

Hur resonerar du runt din kropp och maten du stoppar i den?  Bestämmer vågen om maten du stoppar i dig är bra eller dålig?  Jagar du kolhydrater och äter helst inga? Har du levt strikt men inte fått de resultat du vill ha? Tror du att lösningen är att äta ännu striktare? Fettbomba, fettfasta, fettsvälta – träna som en idiot och inte äta alls?

Scenario: Du har ätit strikt LCHF en tid nu. Det händer inget på vågen. Du drar ner ännu mer på kolhydraterna. Äter bara fett och kött i form av bacon och ost. Kanske att vikten rör sin neråt, men tänker du överhuvudtaget på att du baserar ditt kostintag på mat som är carcinogen och inflammationsfrämjande? Spelar inte detta någon roll? Är det bar kilona som räknas?

Scenario: Du som redan provat strikt LCHF och fakir  utan några resultat på vågen går över till att endast äta fett. Eller rättare sagt dricka fett. Fettbombar och fettfastar – och kilona formligen smälter bort. SÅKLART att dom gör det! Du får ju i dig på tok för lite energi! Jag förstår inte varför fettfasta har blivit så populärt, för det är ju trots allt bara en form av VLCD. Minus alla vitaminer och mineraler.

Scenario: De tränande girlsen ser till att i alla fall få till två pass per dag, men ligger på ett gravt energiunderskott.  På morgonen avverkas en timme på crosstrainern i sällskap av en Celsius. När kvällen kommer är det dags för ett styrketräningspass (och en Celsius) eftersom orken inte finns då man även kör 5:2. Går dom ner i vikt? Blir dom smalare? Hur mår magen av all sukralos? Än så länge har jag inte sett någon som lyckats gå ner i vikt, få en vältränad kropp och samtidigt må bra på det här konceptet.

Berätta gärna för mig hur ni tänker,  för jag förstår ärligt talat inte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 reaktioner till “Viktnedgång framför hälsa?

 1. Ja det är så tragiskt att det ska bli så! När målet att vara vältränad och smal går före hälsan.. Man fortsätter jaga något hela tiden istället för att stanna upp och lyssna på kroppen. Att nolla kan ju kanske behövas som tillfällig lösning vid platå eller för att få bort sötsug men nog inget man borde syssla med som livsstil. Och särskilt att fettbomba kommer att störa kroppens mättnadsreglering till slut. Hälsan borde ju få komma först och viktminskning som en trevlig bieffekt men det är tydligen inte ovanligt att låta vikten gå före hälsan. Märkligt egentligen då kroppen faktiskt behöver hälsa innan den kan nå en långvarig sund vikt . Visst kan man svälta sig smal men då på bekostnad av något annat. Vad får det för konsekvenser? Kroppen kommer inte att tåla den stressen hur länge som helst, Om det är viktnedgång eller en vältränad kropp man strävar efter så måste man också komma ihåg att hälsan är förutsättning för att kroppen ska samarbeta. Vi kan bara ignorera signalerna en viss tid eftersom kroppen alltid försöker uppnå balans och kommer att säga till förr eller senare.

 2. Hej! Jag har varit kraftigt överviktig och gått ner 25 kilo med hjälp av viktväktarna. Har nu sedan ett år 5-10 kilo kvar att gå ner. Detta har visat sig vara näst intill omöjligt, kroppen håller envist kvar kilona. I somras började jag och min familj äta LCHF. Vi älskade verkligen den maten. Jag skrev in all mat i matdagboken för att inte äta för mycket. Vikten stod fortfarande stilla men jag var nöjd ändå. Vi åt LCHF ungefär ett halvår. Min man och jag går på årliga hälsokontroller och det visade sig att vi båda hade fått höga blodfetter och jag hade dessutom fått en hypertoni som jag nu medicinerar. Vi är båda i 50-årsåldern så kanske är det en åldersrelaterad tillfällighet, vet inte. Vi skyller absolut inte på LCHF. Jag är nu tillbaka på viktväktarna igen men har lärt mig mycket av LCHF. Jag undviker socker, vitt mjöl och processade produkter. Köper alltid feta mejerivaror, men använder lite mindre. Jag tror att vi alla är olika. Min kropp behöver massor av frukt och grönsaker. Tack för en inspirerande blogg!

 3. Jag känner igen mej i både det första och andra scenariot. Tyvärr! Men tack o lov har jag numera kommit så långt att jag kan ta siffrorna på vågen med en klackspark. Nästan. Been there, done that! Jag har diskbråck i ryggen med mycket värk i höfterna och ner i benen som följd och det enda jag kan göra åt det (just nu) är att träna. Och träna. Och träna. Och ta värktabletter förstås! Att vikten då och då går upp något kg (pga ökad muskelmassa får jag anta, eftersom byxorna ff sitter helt ok på kroppen) är inget som direkt stör mej. Faktiskt! Det är mera irriterande att andra reagerar med att säga ”oj, väger du såå mycket”, om jag för ovanlighetens skull berättar vad jag väger. Jag ser till att äta varierat och så bra LCHF-mat som möjligt, då jag vid det här laget, känner min kropp ganska bra och vet att jag mår bäst av att äta snålt med kolhydrater. Ibland åker det in lite popcorn, chips eller annat godis under helgen, men jag ser numera inte det som en katastrof som omedelbart måste straffas med en fastedag eller ”fettbombardag” dagen efter.

  1. Siffrorna på vågen säger inte ett skit om vad kroppen består av. Jag tycker det låter som att du hittat en balans i hur du ska äta och vet vad du mår bra av. Keep up the good work!

 4. Har været næsten alle scenarierne igennem desværre… Men men er erfaringerne rigere nu. Vejer mig aldrig spiser rigtig mad når jeg er sulten kød/grønt / fedt og nyder hver en bid. Træner så jeg kan mærke at jeg får energi fremfor at blive drænet.. It works – ville for enhver pris vælge sundhed og velvære fremfor et tal på vægten eller en buksestørrelse 😀

 5. Jag tror det handlar om okunskap. För tillfället blir vi matade med löpsedlar om hur vi ska rasa i vikt, hur man ska gå ner i vikt snabbt med både den ena och andra metoden. LCHF, GI, Periodisk Fasta, VLCD, Jag tror folk är förvirrade och inte har någon aning om vad dem gör med sina kroppar. Vi är slav under dieter, kostråd och ”experter” som uttalar sig om vad som är rätt och fel. Folk är förvirrade helt enkelt, med all rätt.

  1. Jepps, det är en kombo av okunskap och tänket att mer eller hårdare måste ju vara bättre. Att sedan kända profiler inom LHCF hejar på och stödjer dessa teser gör knappast saken bättre.

 6. Jag har testat att nolla kolhydraterna, och köra fakir,för att testa vad som hände. Åt som så i två veckor. Och det jag trodde hände. Jag kom förbi min platå, och gick ner några extra kilo i vikt, mina muskler blev mer framträdande. Och det var det som var meningen med mitt test, så nu vet jag att det funkar =)
  Just nu äter jag för att må bra, dvs lchf mellan normal-strikt. Jag tränar 6 dagar i veckan och äter när jag är hungrig. Mitt mål är inte att gå ner i vikt, och ser mig inte blind på vågen, då mitt mål just nu är att bli stark och uthållig, få kondition och starka muskler. Och då krävs det att jag äter bra och tränar mycket och varierat.
  Jag har mycket kunskap om träning och har testat allt det du skrev i inlägget, och även hittat min balans.
  Muskler väger mer än fett, så vågen är inte min mätestock.
  Jag tränar och äter för att må bra och för att optimera min kropp inifrån och ut, se bra ut naken och må bra inombords.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *