Hormonstörande kemikalier

 

Shit, where do I begin? En kursare till mig delade igår en länk på Facebook. Underkastelsen, en dokumentär av Stefan Jarl som handlar om hormonstörande kemikalier och dess inverkan på människokroppen och vår omgivning. Fan alltså, jag blir helt matt när jag ser sånt här. Vad håller vi på med? Man kan inte unkdomma alla dessa gifter, det är helt omöjligt,  men man kan göra vissa val – som gör att man blir mindre exponerad. Är det lönt att bry sig? Orkar man? För mig är svaret enkelt.

Denna film är uppdelad i två delar. Del 1 är bäst, så orkar du inte se båda -välj ettan. Vi får reda på hur länge miljögifter kan lagras i kroppen, hur fiskar och grodor av hankön – blir tvåkönade eller byter kön, för att de påverkas av p-piller rester från reningsverken- varför plast och BPA är så farligt – och hur vi påverkas av olika kemikalier, den berömdanull

Del två handlar mycket om könshormonstörande gifter. Tyvärr handlar det inte så mycket om de kvinnliga hormonerna. Hade gärna sett mer om vad xenoöstrogener kan ställa till. Man får även se hur mycket gifter vi för över till våra barn – och vad detta betyder för kommande generationer.

Inga upplyftande filmer, men jäkligt viktiga.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 reaktioner till “Hormonstörande kemikalier

 1. Åhh fy.. Vad är det nu du använder för smink? Kan du inte skicka en länk? För nu använder jag Bodyshop men det är ju inte helt okej. Haha 🙂

 2. Hu, sånt här är spännande, men faktiskt lite läskigt!
  Men tänk ändå vad mycket det finns vi faktiskt kan göra själva!!
  Om vi vet att vi har möjligheten….. vilket alldeles för få i verkligheten nog gör…

  För 3 år sedan hade jag inte ens i närheten av den kunskap eller vetskap jag har idag…
  Jag trodde kranvattnet hos oss här i Sverige var hur bra som helst…. (kemikalie- och hormonrester, tungmetaller… jotack, mumma för kroppen och för vår hälsa… eller?!)
  Jag visste om föroreningar utomhus, avgaser och giftiga ångor… men jag hade inte en tanke på att mitt hem, min lägenhet, inomhusluften kunde vara någonting annat än bra…. (definitivt hade jag ingen som helst aning om att inomhusluften i verkligheten är många gånger VÄRRE än den utomhus pga flammskyddsmedel, kemikalier, många gånger återanvänd luft etc…..)
  Krämer, schampon, etc, det ska vi inte ens tala om……………..

  SÅ glad att jag i dagsläget har fått en liten större kunskap i det hela, även om det ibland kan kännas lite skrämmande.
  Jag har större valmöjligheter att göra medvetna och aktiva val..
  För 3 år sedan hade jag nog skrattat åt att ha vattenförbättringssytem till både dricksvatten och dusch hemma, för att inte tala om att ha en luftförbättrare… idag är det vardag och jag kan inte tänka mig att vara utan det……..

  1. Känner att du är väl insatt i det här 🙂 Kan bara hålla med dig – jag har precis som du successivt fått upp ögonen för hur vår omgivning påverkar oss. Det är en lång resa och ju längre man reser, desto mörkare blir det. På gott och ont. Jag är tacksam för vad jag vet och att jag genom vissa val kan undvika en hel del skit. Stundtals känner jag dock att det blir överväldigande, det blir för stort och för mycket att ta in.
   Hur som helst, jag tror inte folk generellt har någon vetskap om det här- vilket är lite läskigt.

   Vattenrenare säger du…Det brukar även min PT påtala. Jag lägger till detta på min to-do lista.
   Har du några bra och läsvärda tips, då dela gärna med dig!

   1. Håller helt med om att det stundtals kan bli lite väl överväldigande och helt enkelt lite väl too much!
    Jag vill inte bli och kommer nog heller aldrig att bli fanatisk, små förbättringar och sunt förnuft kommer man däremot väldigt långt med! 🙂
    Helt giftfritt eller helt prickfritt går det nästan inte att leva i dag, om du inte vill stänga in dig i en grotta, långt bort i någon avlägsen djungel…. och inte ens då tror jag du helt kommer undan.
    Vill du som jag, leva i ett modernt samhälle kan man istället välja det lite bättre alternativen och göra sitt bästa. Vikten här igen tycker i alla fall jag är balans och att hitta en medelväg som får en att må bra inifrån och ut, utan att för den skull ta bort glädje eller lycka helt! 🙂

    Angående vatten, googla ”importance of filtered water” så hittar du massa spännande. 🙂

    Jag har även själv skrivit ett par inlägg på vår hemsida, som handlar just om vatten, http://www.innervibrations.se/category/vatten
    där skriver jag bland annat en del om den sportflaska jag blivit så förälskad i!!! 🙂
    (Ett minireningsverk i form av en sportflaska, HELT suverän!!)

    1. Bra sagt, göra det bästa av situationen – hitta en balans. Kollade in flaskan, vilket litet mirakel 🙂 och resten av artiklarna om vatten på hemsidan. Kommer tillbaka för att läsa mer, massor av intressant läsning att hämta känner jag 🙂

     1. Ja! Visst är flaskan ett litet mirakel! När man är hemma, men SPECIELLT när man är ute och reser. GULD värd! 🙂
      Slippa köpa äckligt plastvatten och kunna dricka ur kranen var som helst, hur bra som helst!

    2. Behöver man aldrig byta filter i flaskan? När jag bodde i LA så filtrerade jag vattnet från kranen i en sån där kolfilterkanna eftersom vattnet där smakade ren skit. Men det filtret var man tvungen att bya var 3:e månad.

     1. Jo, man behöver byta filter även i denna. Skiten samlas ju någonstans och till slut är filtret mättat och utslitet, vilket sker ungefär efter 3 månader (eller ungefär 250 fyllningar).
      I samband med att man byter filter, kommer det även med en ny pip till flaskan, som man byter i samma veva (mycket av hygienskäl).

      Ja, men eller hur! Vi har ändå ett förhållandevis bra vatten här hos oss! Vi var i USA förra året vi med (om än bara 1 vecka). Vattnet där är verkligen INTE okej. Kändes som man var mitt i ett badhus varje gång man öppnade kranen…….
      Där hade vi verkligen nytta av våra flaskor! För som du säger, det kranvattnet dricker man inte självmant………

   1. Man borde alltså undvika konservburkar så långt det är möjligt? Alltså inte bara de med kokosmjölk hehe 🙂 Och undvika mjukplast? Hårdplast? Bara leta efter glasförpackningar? Phew… det här kommer bli en utmaning!

     1. Vissa tillverkare har ju som tur är fattat grejen och gör även plast som inte släpper ifrån sig gifter… mardrömmen är väl de som micrar sin mat i gamla glassförpackningar etc….! De är INTE gjorda för värme…….!
      (Att de lätt blir deformerade och SMÄLTER av värmen är bara en fingervisning av hur väldigt inte bra de är……….! Det är ju nämligen inte sån tur att plastångorna bara försvinner bort i tomma intet…… en stor del andas vi in… en stor del av resten äter vi upp med den micrade maten….) mums! 😉

 3. Nyss tittat… Jag är mållös! Extra ”kul” känns det att man har en 6 åring med både astma och diverse allergier – förlåt typ!? 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *