Ska tjejer fasta?

Det var ett tag sedan jag skrev om periodisk fasta (PF), men nu är det dags igen. Fastnade i ett inlägg på Mark´s Daily Apple som handlade om tjejer och PF. Det verkar inte som att girls svarar lika bra på detta, som män gör. Verkar snarare vara tvärtom, våra kroppar mår sämre av det. Det har inte gjorts så många studier på tjejer och PF, (eller på PF överhuvudtaget) men Stefani Ruper som bloggar på Paleo for women har analyserat de studier som finns – och resultaten kommer här…

Djurstudie på kvinnliga råttor
De PF:ande honråttorna blev bättre på att leta och hitta mat under fastan, men fick ett stört sömnmönster då de inte sov lika mycket som vanligt. De blev alltså mer stressade än hanråttorna över bristen på mat.   De blev mindre fertila, äggstockarna blev mindre, menscykeln blev oregelbunden, de ”maskuliniserades” och  binjurarna blev större (vilket på råttor mätt tyder på kronisk stress).

Studier med människor
Insulinkänsligheten ökar under PF för män, men inte för kvinnor. Glukos toleransen hos kvinnor t.o.m försämrades!
Kvinnornas HDL förbättrades och triglyceriderna var oförändrade. Männens HDL  var oförändrat, medan triglyceriderna minskade.
Både män och kvinnor (överviktiga) tappade i vikt och fettprocent. Blocktryck och totalkolesterol förbättrades. Som sagt, detta var en studie på överviktiga personer och studien uteslöt kvinnor i ”barnfödande” ålder, så resultaten behöver nödvändigtvis inte se likadana ut om fertila, smala kvinnor hade varit med.

Som vanligt handlar det om att lyssna på sin kropp och känna efter.What works for me, may not work for you.  Jag PF:ade enligt 16/8 under två veckors tid- men kände att det inte var något för mig. Precis som råttorna blev jag stressad över att inte ”få” äta – vilket gjorde att jag fick ett helt skevt tankesätt kring maten. Blev nästan besatt istället. Äter nu WHEN (when hunger ensues naturally) och det blir då oftast 3 mål om dagen. Inga regler kring när största mål ska intas osv. Ingen big fan of rules.

Jag tror dock att PF är här för att stanna. Hittade precis en sida om en PT som rekommenderar PF åt sina klienter.  Både PT:n och hennes klienter har fått positiva resultat av PF, så visst går det. Som sagt, alla är vi olika och svarar därefter på olika kostupplägg. Det känns i alla fall väldigt 2012 och up to date. Eller?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 reaktioner till “Ska tjejer fasta?

  1. Intressant! Jag satt tidigare i dag och diskuterade det här med en kompis, jag slutade att köra periodisk fasta just på grund av att jag kände mig stressad. Fast till en början kändes det hur bra som helst men nu på slutet kom den där stressen som inte alls gav den där behagliga känslan jag tyckte att den periodiska fastan gav den första tiden. Men som du skriver, det gäller att lyssna på vad kroppen säger.

    1. Check! Jag är inne på samma spår. Detta i kombination med ett reducerat kaloriintag som PF ofta blir för tjejer, bör stjälpa mer än hjälpa. Men som sagt, jag är ingen expert inom ämnet.

      1. Ja just det, det har du nog rätt i.
        Jag ska nog testa igen längre fram och se vad jag tycker om det då, alltid kul att experimentera lite 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *