Varför äta kokosfett?

Börjar med att säga att kokosolja och kokosfett är samma sak. (Däremot är det skillnad mellan olika sorters kokosfett.) Det är först och främst laurinsyran som är huvudsaken till kokosfettets många hälso egenskaper. När vi är nyfödda får vi i oss massvis av denna syra, då det finns gott om detta i bröstmjölk. De MCT (Medium Chain Triglycerids – medellånga mättade fettkedjor) som finns i kokosolja är desamma som dom som finns i modersmjölk och har likadana näringsmässiga effekter. Laurinsyra är även bra för ditt immunförsvar och kan skydda dig mot  vissa virussjukdomar såsom herpes, mässling och hepatit C. På senare tid har man även börjat ge MCT fett till patienter med HIV och AIDS, detta för att deras immunförsvar ofta är försvagat. Kokosfett är dessutom rikt på antioxidanter!

Ur viktminsknings perspektiv är det också bra, då de medellånga fettsyrorna är lättsmälta och förbränns snabbt eftersom de direkt tas upp och omvandlas till energi i kroppen..Fettet cirkulerar inte och lagras inte som kroppsfett.

Kokosolja fungerar även för utvärtes bruk (har själv inte testat, så det kan jag inte gå i god för). Den ska vara bra om man har torr hud, sägs minska rynkbildning och åldersfläckar.
Oljan ska även vara bra för håret.Värm lite olja i vattenbad och låt sitta i som  hårinpackning.

Själv använder jag oftast oljan i te. Man kan såklart också steka i den.

Dagsbehovet är ca 3-4 msk.

Vilken olja ska man välja då? Se till så att den är ekologisk. Bygg sedan vidare på det…Kallpressad, jungfruolja, oraffinerad… Några som jag vet är bra är det som finns på bilden ovan, även Holistic har ett som jag provat. Tänk även på att det finns både oljor med och utan smak. Välj det du föredrar. Köp inte skitet som ser ut såhär:Det är ett härdat kokosfett och härdade fetter är som bekant inte bra för dig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *