Ägg och kolesterol

När man äter enligt LCHF äter man mycket ägg. Själv äter jag minst två om dan. Vad gäller egentligen…? Man har ju hört att det är dåligt att äta mycket ägg, för man får ju högt kolesterol då. Och det är ju farligt. Eller?… Nedan text är ett pressmeddelande från SLV

”Nya och omfattande analyser på Livsmedelsverket visar att ägg inte bara innehåller fullgoda proteiner. Ägg innehåller också mer vitaminer och livsviktiga spårämnen än man tidigare har trott.

– Att ägg är ett mycket bra livsmedel är ingen nyhet. Men att vitamininnehållet var så pass högt är nytt för oss, säger Irene Mattisson, som arbetat med undersökningen på Livsmedelsverket. Livsmedelsverket konstaterar bland annat att ägg är en viktig naturlig källa till D-vitamin eftersom det finns så få naturliga D-vitaminkällor. Undersökningen visar också att ägg innehåller höga halter av E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och Folat. Förutom sitt höga vitamininnehåll är ägg mycket rika på antioxidanten selen samt innehåller järn, zink och jod.– Det finns få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på viktiga spårämnen, säger Irene Mattisson.Med en 3-äggsomelett får man i sig hela sitt dagliga behov av selen, vitamin E och B12 samt hälften av de rekommenderade mängderna A-vitamin, Riboflavin och Folat. Dessutom får man en fjärdedel av D-vitaminbehovet.Någon risk för att ägg skulle ge förhöjda kolesterolvärden finns inte, enligt Livsmedelsverket.”

Bra säger jag (förutom D-vitaminbehovet, där är hon helt ute och cyklar) då vet vi vad det innehåller och att det bara är bra saker. Men hur var det med kolsesterolet då? Det finns en läkare/ docent   Uffe Ravnskov  som har forskat loss på den biten. Han har även skrivit två böcker om det ”Fett och kolesterol är hälsosamt” och den senare ”null Jag har inte läst böckerna ännu, ska ta tag i det så fort jag får en lucka. Men som den sanna hälsonörd jag är, har jag såklart följt honom i debatter och artiklar.

Anyways, här kommer lite mer info om kolesterol och ägg. Texten plockad från min guru kostdoktorn.se Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne. Det ingår som en nödvändig byggsten i varje cell i din kropp. Kolesterol transporteras i blodet, för att komma till celler som behöver det. Transporten sker i särskilda ”paket”, med namn som LDL (”det onda kolesterolet”) och HDL (”det goda kolesterolet”) Det är sagt att man ska undvika mat med högt LDL, ex ägg.  Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Detta förklarar varför det är så svårt att sänka sitt kolesterolvärde genom att ändra sin kost. Matens innehåll av kolesterol har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra.

Summan av det hela – det är inte farligt, det är bara till att gå loss. Sen har vi det här med vilka ägg man ska äta – KRAV, omega3, frigående…men det är en helt annan story. Den tar vi vid  ett annat tillfälle 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 reaktioner till “Ägg och kolesterol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *