Liver lover

Har länge gått och tänkt på att jag borde äta lever. Innehåller sjukt mycket nyttigheter, men sen är det ju det här med smaken. Sist jag provade var i och för sig i tidiga tonåren och då gick det inte riktigt hem. Hur som helst har jag haft lite tankar om dess nyttighet  – levern är ju trots allt ett organ som tar hand om en massa skit, och sen ska man äta detta ”hälsosamma” reningsorgan?  Nu hade jag förvisso inte tänkt sätta i mig en industri-lever,  då jag tänker att de borde innehålla rester av både det ena och det andra. Var får man tag på en ekologisk lever från en gräsbetande ko? På  Green Matmarknad såklart! Det visade sig att det var en beställningsvara, men jag kunde beställa hur mycket eller lite jag ville. Älskar den affären!

För att sejfa gjorde jag två olika rätter. Det blev en ugnsbakad leverpastej och en köttfärssås där jag blandade ner lever, för att maskera smaken. Gjorde även en smakrik sås på tomat, vin, bacon och vitlök för att trolla ännu lite mer, men alltså nej, det går bara inte! Det har en väldigt speciell smak som liksom äter sig igenom allt annat. Det är bara till att konstatera att det inte kommer bli någon mer lever i det här huset.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 reaktioner till “Liver lover

 1. Frys den (i minst två veckor) i små kuber och svälj ner den rå istället. Då får du i dig nyttigheterna utan att slippa smaken. Indianerna åt leven rå. Lite hard core kanske, men det funkar.

   1. ha ha ja det är det nog, men det är faktiskt bättre än tillagad lever tycker jag. Det är inte speciellt mycket värre än att svälja ner kapslar…

 2. Min mamma brukar göra himmelska leverbiffar som hon slår grädde över. Frågade henne om receptet – tänk min besvikelse när det visar sig vara färdig, frusen, ”deg” på tub. >< Hittade den på affären, ~8g kh har jag för mig. Innehöll naturligtvis tillsatt socker. Men tänkte iallafall pröva den själv, kanske kan jag göra egna biffar sen som smakar lika bra.

  1. Ja, faktum är att jag har hört att kycklinglever ska vara mycket lättare och godare. Att även om man inte gillar nötlever, så kan man gilla kycklinglever. Har inte testat ännu, men har tänkt göra det!! Har du något recept Petra? Frågan är var man kan köpa kycklinglever från djur som levt naturligt och bra?

   1. Då jag har köpt kycklinglever har jag gjort det i den vanliga mataffären i frysta små förpackningar. Har varit dålig på att kolla var de kommer ifrån faktiskt (*skäms*). Jag brukar bara steka dem och salta o peppra lite och sen hälla på grädde så det får småkoka lite. Rosépeppar är gott att ha i också. En del har även i lök och champinjoner så det är bara att prova sig fram. Grilla dem har jag faktiskt aldrig gjort.

 3. Man kan ”laka ur” leversmaken genom att lägga den i mjölk ett dygn innan man tillagar den. Smaken blir mycket mildare 🙂
  //Husmorstips från ekologisk bondmora 🙂

 4. Värt att testa helt klart! Vill verkligen gilla lever, så man får väl helt enkelt testa då och då och öva sig! Men rå funkar bättre för mig (hur sjukt det än kan låta). En riktig multivitamin!!

 5. Gillar du leverpastej? Såg ett recept på ultimat.nu där hon gör egen leverpastej och det verkadeinte så svårt… Jag har länge tänkt prova att göra det själv, kanske får bli nästa vecka 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *