Jag vill älska dig…

…men du gör det svårt för mig! Snackar om mina gjutjärnspannor. Allt fastnar ju när man steker i dom! Det spelar ingen roll hur mycket smör eller olja jag använder 🙁  När man sedan ska göra rent järnet ska man endast använda varmt vatten. Well, det är pretty svårt att få bort hårda stekrester med bara varmt vatten. Och när man väl lyckas få bort skiten är pannan helt torr och då vet man hur resultatet vid nästa stekning kommer bli.  Har testat att olja in järnen, även under uppvärmning under lång tid – men nä….det hjälper inte. Jag blir galen! Vad gör man? Hit me med era bästa tips.

Varför gjutjärn? För att undvika de kemikalier som finns i non-stick, teflon och aluminium kärl. Aluminium och PFOA är gifter som antingen lagras i vår fettvävnad eller lever under lång tid. Hur dessa påverkas oss råder det som vanligt delade meningar om, men varför chansa när det finns trevligare alternativ?

Har inte testat keramiska järn än. Det är ju ännu ett alternativ. Vad säger ni? Är de bra eller?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 reaktioner till “Jag vill älska dig…

 1. Häll salt i stekpannan så det täcker botten, hetta sedan upp stekpannan så det blir riktigt varmt . rör runt med ett träredskap typ sked eller liknande och gnugga liksom saltet i botten på stekpannan. Det brukar komma upp mörka partiklar och färga saltet lite men det ska det göra. Håll på att skrapa tills hela botten blivit ren.
  Häll ut saltet och häll i matolja så det täcker botten.
  låt nu oljan bli riktigt varm, pensla gärna kanterna (insidan) med pensel.
  Häll ur oljan och torka endast ur det mesta med papper. Låt pannan stå med fet botten i, den blir som ny 😉

  1. Det där ska jag testa! I och för sig är båda järnen är relativt nya, så det borde inte behövas…men jag testar 😀 Fenx för tipset!

 2. Nej nej! Skrapa dom rena med en stekspade o torka bort överflödigt fett. Sen kan du spola varmt vatten. Torka torrt. Och om den blir för torr så smörj in den med lite olja. Hoppas att allt går bra.

 3. Jag har en keramisk stekpanna och tycker den är ett bra alternativ till teflon.

  Älskar dock mina gjutjärnspannor. Har köpt begagnade och ärvt och de funkar bra. Som jag förstått handlar det om att olja in de rätt, whatever that is och sen enbart diska de i varmt vatten.

  Konstigt att du inte får det att funka?

 4. Om det sitter riktigt knepiga stekrester i pannan, så testa att koka upp lite vatten i pannan någon minut och sedan skrubba ur under varmt vatten, funkar prima! Kan fick behöva olja in den lite efteråt 🙂

  Lycka till!

 5. Har samma problem, tycker dessutom att de är så tunga och otympliga. Verkar som att den äldre generationen ( min mor bla. ) kan hantera dessa bättre, själv har jag gett upp.

  1. Det vill egentligen jag också göra, men nu har jag ju investerat ett antal dollars i dessa järnen, så det blir till att ge dom ännu lite mer TLC

 6. Jag tycker också gjutjärnspannor e jobbiga. Tunga och otympliga. Vi fick en Skeppshultspanna för sisådär 7-8 år sen och den börjar ta sig nu men i början var den hemsk.. släppte massa partiklar och var allmänt jobbig. Har en gjutjärnspanna från ikea som är nyare och faktiskt funkar riktigt bra, en lite mindre modell som är lite fyrkantig i formen. Men, jag har en stålpanna från Åhlens som jag trivs bäst med. Tror bara den är i rostfritt stål så det borde väl inte vara några skumma ämnen i? Gjorde oss av med alla teflonpannor för längesen, skönt att slippa skiten. 🙂

  1. Haha, jag vet- sjukt tunga. Svåra att hantera med bara en arm 🙂
   Rostfritt stål är super. Men jag tror nog jag satsar på ett keramiskt järn till alla ägg rätter. För det går bara inte att steka i gjutjärn!

 7. Hallå Snäckan, trist att du har sådan otur med dina järn. Jag tycker gjutjärn is the shit ;-). Har dina järn trähandtag? Om inte smörj in ordentligt med olja, lägg i ugnen på låg värme i flera timmar! När jag steker ägg använder jag kokosolja med lite smör i, de håller även att vända, jag tycker om vändstekta med lös gula. Hoppas du orkar fortsätta med gjutjärn. Tänk hållbar utveckling ;-). Kram <3

  1. Tjena hej Eva!
   Nä, inga trähandtag här inte. Jag ger inte upp, ojar in dom efter varje användning!Har dock kompletterat med ett keramiskt, just till äggen 😀

 8. Hej Alla Gjutjärnslovers! Vissa skiver här att de är så tunga, har ni inte uppmärsammat de nya lätta? Isf, WEE,,ni kommer älska dem! Ronnebybruk har nu lanserat deras nya lätta stekpanna i gjutjärn, den är helt underbar!! Finns på bland annat Åhlens att köpa för ca 600kr. Hett tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *