Majjo på smör!

Alltså, fick ett tips på instagram om att testa göra majjo på smör istället för olja. Ja tack, gärna för mig med tanke på att smör känns som ett sundare alternativ. Sagt och gjort – och resultatet blev lika gott som jag väntat mig. Den blir såklart fastare än en oljebaserad majjo, men om man låter den stå framme ett tag innan servering kan jag tänka mig att den blir bättre. Smaken blev så mycket godare än med olja, men det kan såklart bero på min förkärlek till smör 🙂 Denna kryddade jag med dragon – majjobea <3

Har en fråga angående oljemajjo – har flera gånger testat att göra efter recept där man använder sig av  hela ägget, men honestly – det blir ju skitäckligt! Lös och rinnig konsistens och en med tydlig oljesmak. Har provat olika recept, alltid med rumstempererade ingredienser, men med samma kassa resultat. Vad gör jag fel, eller resultatet ska bli sådär?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 reaktioner till “Majjo på smör!

  1. Förvisso mannen som står för majonäsgörandet här hos oss men han gör alltid på äggula, senap, vitvinsvinäger,salt, peppar och rapsolja. Och det ska vara en mild rapsolja annars blir det inte så gott. Och gärna en sötstark senap. Olivolja går bort också, blir konstig bismak av det.. Men det är så klart en smaksak. Har faktiskt aldrig hört om att göra på hela ägget, det är ju äggulan som gör konsistensen så det känns spontant fel att peta in en äggvita i det hela.

  2. Jag ha misslyckats en gång då jag gjort snabb-majo hemma. Då hade jag rumstempererade ägg, det använder jag inte igen. Från kylskåpet bara allt som förvaras i kylskåp och det blir hur bra som helst.

  3. Min majjo kan också bli lite rinnig ibland. Sist testade jag att sätta ner stavmixen över ägget, vinägern, senapen och därefter hälla på oljan. Sen körde jag stavmixen några sekunder innan jag vickade på den och lät oljan ”rinna in”. Då blev den tjockare. Vet inte om det var en slump eller om det faktiskt hjälpte att göra så.

  4. Tror det är just de kylskåpskalla ingredienserna som är lösningen. En gång när min olja bara var ”skafferikall” blev den lös. Ställde då in hela bunken i kylen över natten och då tjocknaden den nästan omedelbart när jag körde igång stavmixern! Jag använder lime istället för citron, fransk senap, salt och vitpeppar. Ibland lite chilipulver och vitlök också… Gör även aioli på samma sätt, med en par vitlöksklyftor – gudomligt gott! 😛
    Men smörmajonnäs låter onekligen gott – har du recept?.. 🙂

  5. Hemligheten när man gör såser och majo på helt ägg är att koka det 1 minut först. Gör världens godaste Nobisdressing till cesarsallad på helt ägg. Helt ägg, sardeller, vitlök, salt & peppar och neutral matolja. Mmmmmums!

  6. Gjorde du på rent smör eller ghee? Min första tanke är ju att om man gör majjon på ghee så borde den bli gudomlig, och lagom tjock utan att behöva stå framme 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *