Är kokossocker bättre än vanligt socker?

Kokosmjölk, kokosfett, MCT-olja och nu kokossocker. Kokos – i alla dess former har ju verkligen fått ett uppsving under de senaste åren, kanske mest tack vare den supernyttiga laurinsyran och alla hälsofördelar som den för med sig. Check – jag är med på den.

Vad händer då? Jo då gör vi ett socker av den nyttiga kokosnöten – för allt som har med kokos att göra är väl nyttigt….eller? Nja, när det låter som att det är för bra för att vara sant- så är det oftast även för bra för att vara sant. Jag vågar nog påstå att kokossocker till och med är sämre än vanligt socker, då det  innehåller en större del fruktos.

Att kokossocker har ett lågt GI värde på 35 (inte påverkar vårt blodsocker så mycket) betyder absolut inte att det är bra. Det låga värdet kommer av den höga andelen fruktos som först  måste brytas ner i levern (vilket ger det låga GI värdet)  innan det blir till glukos (=socker och kan tas upp i blodet.) Vad man däremot brukar ”glömma” berätta är att det är far more  fettinlagrande än vanligt socker. HFCS – high fructose corn syrup har ni säkert hört talas om. Var äter man mängder av det?  USA. Vad har man för major hälsoproblem där? Fetma.

PS. Jag gillar Kung Markatta och använder en hel del av deras sortiment, men just kokossocker säger jag nej tack till.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 reaktioner till “Är kokossocker bättre än vanligt socker?

  1. Hej! Men usch vad trist, trodde faktiskt att detta socker var bättre än det vita…

  2. Har du någon koll på kokosfett? Hur funkar silverpaketet med kokosfett att steka med (de som finns att köpa i vanliga mataffärer)? Eller är det bara ekologisk kallpressad kokosilja som gäller?

    1. Hej Mica! Köp INTE silverpaketet! Det är ett snuskigt och härdat fett. Stora matkedjor brukar ha Kung Markattas kokosfett. Om du vill ha ett fett utan smak, så kolla på nätet, eller i hälsobutiker.

  3. Kokossocker är inte gjort av kokosnöten, det är gjort av nektaren från blomman. Och kokossocker innehåller upp till 80 % sackaros och sackaros är då det som vi kallar vanligt socker och det innehåller till 50% fruktos. Alltså har kokossockret en lägre halt av fruktos än vanligt socker och på det så finns det en hel drös med vitaminer och mineraler som nödvändigtvis inte har behövt försvinna från produkten trots att den har upphettats. http://www.pca.da.gov.ph/coconutrde/images/sugarpdfs/TPTrinidad_FNRI.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *