Odlad eller vildfångad lax?

Jag har letat med ljus och lykta efter icke odlad lax, utan framgång. Odlad lax från Norge är vad som erbjuds. Spelar ingen roll om den är fryst, rökt eller gravad, för odlad i Norge är den oavsett. Man ska äta fet fisk för att få i sig det nyttiga fettet omega-3, men hur mycket får man i sig av detta om man väljer odlad lax? Well, då den odlade laxen verkar vara uppfödd på pellets som består till hälften av sojabönor, vete och majs kan man vara säker på att man får i sig en större andel omega-6, och då har man ju lite tappat nyttan med att äta fisk. 

What about odlad KRAV-märkt lax då? Känns lite bättre. Den utfordras inte med spannmål, matas inte med antibiotika, men jag är ingen big fan av odlingar och fisken kommer antagligen innehålla lika mycket/lite miljögifter som sin icke KRAV-märkta vän.

Äter man vildfångad lax från Östersjön är man garanterad att få en fisk som är fullproppad med miljögifter, så den känns inte som ett alternativ. Det verkar som att lax från Atlanten och Stilla havet är det mest naturliga och rena alternativet. Problemet då är att den ska fraktas långväga och vad som erbjuds är små, djupfrysta fileér.

Hur tänker ni  med fet fisk, miljögifter och omega-3/omega-6 ratiot? I´d löööv some input on that!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 reaktioner till “Odlad eller vildfångad lax?

 1. Præcis som Nicklas, spiser makrel og sild i stedet de er vildtfangede, ørred og torskelever :0) HAr været rigtig dårlig til at spise fisk her på det sidste – ved ikke hvorfor. Men spiser Cod liver oil der giver godt tilskud hele året og smager af appelsin.

 2. Äter inte lax så ofta precis pga av detta problem. Bor i USA, så vi har lite andra alternativ här, men i princip går det bara att få tag på odlad lax, om man nu inte har massor av pengar och inte bryr sig om frakten och allt det där. Köpte lax i går och det var frusterande. Enligt lagen här så måste de deklarera om laxen inte är ”helt naturlig”, dvs det sår på en skylt att den har blivit uppfödd specifikt med mat som ska göra färgen starkare. Jag tar då hellre en svagt rosa vildlax från rena hav än en mörkt rosa lax som har odlats fram med dålig mat…Om det nu gick.

 3. Lidl har fryst vildfångad lax från atlanten tror jag det är. Dock tror jag det är chumlax som är ganska fettsnål…

 4. Jag har haft liknande tankar i flera år och kommit fram till att det bara är Sill och Makrill som jag kan tänka mig att äta. Tidigare innan jag började med LCHF så åt jag inlagd sill därför att den inte är värmebehandlad så känsliga näringsämnen är helt oförstörda. Den inlagda sillen som säljs här i Sverige är fångad i kalla rena vatten i Atlanten så det är nog minimalt med miljögifter i den.

  Sedan jag börjat med LCHF så blir det en hel burk med Makrillfileer i tomatsås till frukost varje morgon men jag är försiktigare med sillbitarna för jag är osäker på hur mycket socker det egentligen finns i dem pga inläggningen. Det står på sillburkarna vad som gäller men jag misstänker att det inte är innehållet i sillbitarna som deklareras utan hela burken med inläggningsspad och allt.

  Är det som jag tror om deklarationen av sillburkarna så skulle jag bli jätteglad för just inlagd sill måste helt enkelt vara bland det bästa man kan tänka sig förutom sockret. De värmekänsliga näringsämnen är kvar. Pga osäkerheten om sockret så tar jag bara enstaka sillbitar ibland.

  1. Det får bli sill och makrill. Och chumlax ibland 🙂 Svårt att säga om sillen i burken, men visst smakar inlagd sill mycket sött. Det får bli stekt eller saltad sill för min del. Inte mig emot, är uppvuxen på detta 🙂

 5. Denna fråga är jätteintressant! Jag själv är otroligt noga nu med fisk, med tanke på att jag ammar och ej vill föra över massa skit i onödan till mitt barn. Har haft lite mailkontakter med diverse forskare gällande fisk, och makrill sägs vara en av de bättre alternativen (se dock upp med att det ej är bisfenol i konservburken – då feta livsmdel som makrill och kokosmjölk tex suger åt sig miljögifter effektivt). Kolja har jag annars hör skall vara en hyffsad ren fisk – läst i ”better baby book” skriven av en läkare som ”renat” sin kropp innan hon skulle skaffa barn.

  Nyfiken på vad du fått infot Gunnar ang att sillen inte innehåller så mkt gift? Ingen mindre än jag vore överlycklig om det stämmer att det går att äta fet sill utan att behöva oroa sig för gifter..

  Ett annat tips är att det finns fyst makrill i coop och icas frysdiskar, samma paketering som blocktorsk.
  Visst blir man arg när fisk som borde vara den nyttigaste födan på hela jorden och som är så gudomligt gott är så förorenad….blir tokig när jag tänker på det :o(

  1. Ja frågan är om man gör sig själv en tjänst eller en otjänst när man äter lax. Chris Kresser och Mark Sisson har pratat en del om det här med miljögifter i fisk och båda hävdar att man kan kompensera för detta genom att äta tillräckligt med selen. Vet någon hur det ligger till med det här?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *