Vilken är den effektivaste fettförbränningen (ur LCHF perspektiv)?

Morgonpromenader, lågintensiv träning där pulsen ligger på 60-70%, högintensiv träning eller kanske styrketräning??? Buden är många, men vilket är mest effektivt ur fettförbränningssynpunkt för en LCHF:are? Kroppen använder sig normalt av fett och kolhydrater som bränsle vid  träning. Men om jag inte har kolhydrater i kroppen, vad använder den sig av då? Är det bara fett? Är det någon smartis där ute som kan förklara för mig?

 • Morgonpromenader – ur ett LCHF perspektiv tror jag inte att man behöver ge sig ut i spåret innan frukost ur fettförbränningssynpunkt null. Fast varför inte om man gillar det?
 • Lågintensiv träning 60-70% av maxpulsen –  exempelvis powerwalking, jogging, cykling. För att bränna ca 300 kcal behöver man hålla på i ca en timme. Skaderisken är minimal, kroppen använder sig av främst fett som energikälla, men som sagt, man behöver hålla på i minst en timme. För att det överhuvudtaget ska märkas på kroppen behöver man göra det många gånger i veckan.
 • Högintensiv träning – intervallträning, springa. Sparar mycket tid och du ökar din kondition. Bränner dubbelt så mycket kcal på en timme om man jämför med PW. Fast man orkar inte hålla på en hel timme. Ville bara klargöra skillnaden. Ett intervallpass är ca 15-20 min, 5 min uppvärmning och 10 min nedvarvning. Man får en efterförbränning efter avslutat pass, vilket man inte får efter ett lågintensivt pass.
 • Styrketräning – säkert många som inte tänker på att styrketräning är en  grym fettförbrännare. Ju mer muskler du har, desto mer energi krävs det för att hålla dem igång.

Vad blir slutsumman då? Jag röstar på att högintensiv konditionsträning kombinerat med styrketräning är det mest effektiva. Kan tänka mig att man ofta väljer den lågintensiva träningen för att man är lite bekväm. Kör man ett intervallpass känns det som att lungorna ska lägga av och att syret inte räcker till emellanåt. Det är tufft!!!

Jag har som bekant fått tillbaks orken vid konditionsträning. Undrar om jag ska våga mig på ett intervallpass vid nästa cardio träning….Vid närmare eftertanke – varför inte? Man måste våga utmana sig själv, annars blir man inte bättre.

HIIT (högintensiv intervall träning) here I come!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 reaktioner till “Vilken är den effektivaste fettförbränningen (ur LCHF perspektiv)?

 1. Hej,

  Jag undrar hur Du kan hålla på en timma på 60-70% och bara bränna 300Kcal? Joggar jag lågintensivt en timma bränner jag minst 600kcal, ofta mer. Förvisso väger jag 15 kg mer än Dig, men så stor skillnad gör nog inte vikten..
  Det handlar inte om bekvämlighet i första hand utan om uthållighet. Varför får man ingen efter förbränning av ett lågintensivt pass?
  Om Du har en pulsmätare vet Du säkert hur mycket ett av Dina styrkepass bränner?
  Och att styrketräning skulle vara en så grym fettförbrännare har jag lite svårt att förstå.
  43 dagar kvar, lycka till!

  God Jul

  /Micke

  1. Hej hej!
   Om jag ligger på 60 % av min maxpuls under en PW bränner jag ca 400 kcal på en timme. Om jag däremot står på ATM:en eller en crosstrainer en timme blir såklart pulsen något högre, därmed också den totala kaloriförbrukningen. Hamnar då mellan 600-700 kcal på en timme, men jag ligger fortfarande i spannet 60-70% av maxpulsen, dvs lågintensiv träning.

   Visst är det väl mer bekvämt att jogga långsamt en timme än att köra järnet 20 minuter i ett högintervallpass? Håller du inte med om det :)?
   Jag är inte ute efter att bli uthållig. Jag vill bränna max fett på minsta möjliga tid, därav tänker jag att HIIT pass bör vara mest effektiva.

   Intensiteten i konditionspassen har den största påverkan på efterförbränningen. Desto intensivare träningspass desto längre tid kommer det ta för kroppen att återhämta sig. Det medför att efterförbränningen är högre efter ett pass med hög intensitet jämfört med ett lågintensitespass. Varför det är så, kan jag tyvärr inte svara på:)

   Det är alltför vanligt att man INTE tänker på styrketräning som en grym fettförbrännare. Att man skulle förbränna fett enbart vid konditionsträning är en myt. Styrketräning är en träningsform som kräver mycket energi. När man styrketränar bryter man ner muskelfibrer och när de sedan ska byggas upp igen krävs detmassor av energi. Det bästa med styrketräning är att man fortsätter att bränna kcal även efter avslutat pass – man efterförbränner!
   Jag kan bara ta mig själv som exempel. Tidigare tränade jag mindre styrka och mer kondition. Inga resultat på varken våg eller måttband. Nu, när jag gör tvärtom, resultat på både våg och måttband.

   41 dagar kvar…Hoppas 6-packet dyker upp snart.

   Happy new year!

 2. Hej hej,

  Då var vi ju inte 300 kcal /timma riktigt sanning..
  600-700kcal kan vi nog vara mer överens om för en timma som man med gott samvete kan kalla för lågintensiv.

  Naturligtvis är det bekvämare att jogga en timma lågintensivt än ett grisigt intervallpass, men för min del gör jag långpassen lågintensiva för uthållighets skull, inte bekvämlighet.
  Helt klart bränner ju ett intensivt intervallpass mer energi/tidsenhet än lågintensiv träning, det begriper ju Pinocchio, men med 20 minuter intervaller bränner jag inte lika mycket som 60 min lågintensiv löpning.
  Roade mig med att logga ett pass med backintervaller igår, 200meter uppför en måttlig backe med joggvila tillbaka ner 8 ggr.
  Med upp och nerjogg (ca 12 min) höll jag på i 32 minuter.
  Maxbelastning 96%, medel 87%. Inget mördarpass kanske men en rejäl pulshöjare.
  Och jag skulle vilja se den personen som kör styrketräning på dessa pulsnivåer?
  På detta brände jag 470kcal inklusive upp och nerjogg.
  Efterförbränningen kan nog vara högre efter detta pass än efter ett lågintensivt, men jag tror inte man kommer ifatt helt.

  Med det vill jag säja att man får köra mycket intervaller/styrketräning för att ersätta några längre lugna löppass.
  Fem myror är fler än fyra elefanter, det gäller även förbränning.
  Inser man inte det kan man nog hitta nåt fint redskap på tv-shop som ger drömkroppen på bara fem minuters daglig användning.

  39 dagar kvar..

  God fortsättning.

  /Micke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *