Varför är nötter paleo men inte baljväxter?

Nuts

Båda innehåller antinutrienter som fytinsyra och lektiner.  Frön och nötter innehåller också relativt mycket omega-6 och med tanke på fytinsyran så försämras upptaget av magnesium, zink och järn (vilket brukar vara den stora anledningen till att man inte ska äta baljväxter).

Varför får frön och nötter grönt kort men inte baljväxter?

Kanske att det har något att göra med mängd och intag? Att nötter och frön ses som ett komplement, något man äter lite och sällan av – medan baljväxter är något man äter mycket och ofta av (om man ser till den ”vanliga” tallriken) och på så sätt får i sig stora mängder?

F´låt, but here´s a rant…Min upplevelse är att nötter och frön är något som konsumeras dagligen – i relativt stora mängder av väldigt många paleo anhängare. Det är granola, musli, paleobars, raw bars, paleobröd, paleokakor, vanliga nötter, rostade nötter…

Mycket av fytinsyran som finns i nötter, frön och baljväxter försvinner vid blötläggning -vilket man naturligt gör med de flesta baljväxter, men som man (med handen på hjärtat) sällan gör med nötter och frön.

Så varför får frön och nötter grönt kort men inte baljväxter?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 reaktioner till “Varför är nötter paleo men inte baljväxter?

  1. Jo, jag blötlägger i princip alltid nötter och frön, med undantag av chia, eftersom de ju suger upp all vätskan

    Jag fattar inte heller varför man inte skulle kunna äta baljväxter. Själv äter jag dem men långt ifrån varje dag. Även där blötlägger jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *