Det här med att vara hälsosam…

Att  äta och leva hälsosamt kan ha helt olika innebörd, beroende  på vem man väljer att ställa frågan till. Vegetarianen tycker sojaprodukter och bönor är hälsosamt, viktväktaren tycker att lightprodukter är hälsosamma. Fitnessfolket lovordar vassle och kasein medan LCHF:aren hävdar att fett är grunden till en hälsosam livsstil. Även inom LCHF finns det meningsskiljaktigheter om vad som är hälsosamt. Vissa hävdar att inga eller väldigt få kolhydrater är bäst, en annan menar på att kvaliteten på maten spelar större roll medan den tredje tycker att bacon, färdig bea och fläskvålar är svaret på frågan. Fett som fett liksom. Punkt. Vem har rätt?

Vad gäller träning finns det ytterligare frågor att ta ställning till vad gäller en hälsosam livsstil.  Hur ofta ska man göra det? Hur länge? Ska man köra hög eller lågintensivt? Måste man styrketräna? Om svaret är ja är det tungt med få reps som gäller eller det lättare vikter och högreps? Kanske att det räcker med en halvtimmes promenad varje dag – så som SLV rekommenderar? Vad är mest hälsosamt?

Hur påverkar sömnen hälsan? Måste man sova 8 timmar per dag och helst gå och lägga sig vid tio? Är blått ljus farligt? Hur farligt är stress? Hur påverkar den hälsan? Kan spikmatta, meditation och mindfulness vara ett verktyg vid stress? Måste man äta D-vitamin under vinterhalvåret? Är det hälsosamt att dricka grönsakjuice? Är nötmjölk hälsosamt? Hur påverkar plast,  kemikalier och hudvårdsprodukter din kropp? P-piller och andra mediciner?

Man blir både matt och avskräckt 😉 Så mycket att ta in och ta ställning till. För min egen del har det varit en ganska lång resa, det här med att förstå vad som är hälsosamt och inte, och den är antagligen inte slut än. Att lära sig hur kroppen fungerar, hur den svarar och påverkas av olika makronutrienter och livsmedel är grundläggande för att kunna avgöra vad som är hälsosamt eller inte. Jag har lärt mig mycket genom att självexperimentera – mäta blodsocker, ketoner (hmm..), ta blodprover, pulsmätning samt fettmätning med mera, men djupare kunskap hittar man i facklitteratur, studier,  genom att gå kurser, se på föreläsningar och lyssna på poddar med kunniga gubbar och gummor. Genom att ifrågasätta, använda sunt förnuft och att våga tänka i andra banor kommer man ännu ett steg längre.

För mig är inte hälsa bara vad som ligger på tallriken, även om det är en viktig del av den. I morgon ska jag fortsätta babbla vidare om detta – är för trött nu, men skriv gärna en kommentar om vad hälsa är för dig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 reaktioner till “Det här med att vara hälsosam…

  1. Hälsa, svårt att definiera som du säger. Men för min egen del har det blivit att hitta en balans mellan allt gällande både träning, mat och vila. Samt självklart mitt jobb. Jag älskar att träna. Älskar. Skulle kunna bo på gymmet, men det går ju inte tyvärr. Jag älskar mat, både att laga och att äta samt att experimentera precis som du. Men för att hitta balansen, som jag fortfarande jobbar med för övrigt, har jag hittat en väg där jag fokuserar mer på det ena eller det andra, dvs antingen, mer fokus på maten, eller mer på träningen eller mer på vilan. De andra delarna finns så klart med, men för att inte stressa sönder mentalt så funkar detta för mig.

  2. Jag håller med Malin! En bra hälsa är när man har balans med kost, träning och sömn. När man hittat en väg som fungerar för en själv och där man inte mår dåligt och får ångest för att man ätit ”fel”, tränat för lite eller sovit dåligt. Man kan göra ett snedsteg och snabbt komma tillbaka till sina rutiner utan att det fortsätter med flera snedsteg efter varandra för att till sist gå rakt åt skogen.
    Sen är det så klart viktig att även ha en balans mellan jobb och familj också:).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *