Älskar den här soppan! Kokosmjölk, lime, chili och koriander tillsammans med ingefära (eller om du lyckas hitta det, galangal) och kyckling ger en smakrik, krämig soppa.
- 400 gram kycklingfilé
- 1 gul lök
- 1 röd chili
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk kokosolja
- 1 ”tumme” ingefära (hittar du galangal så ta det)
- 3 stjälkar citrongräs
- saft från 2 limefrukter
- 1,5 msk krossade kaffir lime blad
- 200 g shiitake svamp
- 2 tomater
- 6 dl kokosmjölk
- 2 dl kycklingbuljong
- 1 msk fisksås
- salt
- koriander
Finhacka den gula löken samt chilin och fräs detta tillsammans med vitlök i kokosolja. Skiva ingefäran i tunna skivor och banka citrongräset med knivskaftet för att frigöra smaken och tillsätt detta. Häll därefter på kokosmjölk samt buljong och låt sjuda upp. Skiva kycklingfilén i tunna skivor och lägg ner i grytan. Låt sjuda ca 10 minuter. Dela svampen i mindre bitar och blanda ner denna, tomaten, limejuice samt kaffir limeblad i soppan. Sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med fisksås och eventuellt mer salt. Grovhacka koriandern och toppa med detta strax innan servering.
Ät soppan som den är eller tillsammans med shirataki- alternativt sjögräsnudlar för större mättnad.
