Periodisk fasta, snart på allas läppar

Har ni sett att Svenska dagbladet har en artikel om periodisk fasta (eller korttidsfasta som dom kallar det)  idag? Genom att fasta 2-3 gånger i veckan kan man förlänga livet, utradera hjärtsjukdom, cancer och demens…

 • världsledande forskare som studerar åldrandet och hjärnan visar på att detta är den bästa och billigaste metoden vid sidan av motion för att behålla hälsan.
 • fastan ska vara mellan 16-24 timmar
 • kortvarig fasta har visat sig ha häpnadsväckande positiva effekter på hjärnan. Exempelvis stimuleras produktionen av hjärnans egen tillväxtfaktor BDNF som bidrar till att skydda hjärnceller och bilda nya synapser.

I 80 år har forskare vetat att det går att förlänga den maximala livslängden på i princip alla hittills testade djurarter – samt utradera hjärtsjukdomar och till stor del även cancer och demens – genom en livslång diet där kalorierna reducerats med 20 till 40 procent mot vad som anses vara det naturliga behovet. Förutsättningen är att mängden vitaminer och andra näringsämnen fortfarande är tillräcklig.

Effekten är samma i allt levande och har funnits i miljarder år. Vid energibrist går cellerna in i sitt överlevnadsläge vilket utlöser en svärm av åtgärder som är till för att skydda cellerna mot alla möjliga skador. Detta kan mätas på många sätt men ger bland annat lägre blodtryck och bättre insulinkänslighet.

I goda tider styrs kraften snabbt över till tillväxt, celldelning och snabb reproduktion för att föra arten vidare, men därefter också till ett onödigt snabbt åldrande.

Upprepad korttidsfasta ett par gånger i veckan med en i övrigt normal och sund kosthållning tycks ge samma mätbara effekter som kalorirestriktion och som en bonus även viktnedgång.
– Det optimala tycks vara att varva perioder av stress med perioder av återhämtning, säger Mark Mattson.

Men är kortvarig fasta verkligen en metod som är redo för den breda allmänheten?
– Definitivt, många har redan börjat. Vad kan gå fel? Våra förfäder har ätit oregelbundet i miljoner år. Det är dagens matvanor som skadar hälsan.

Så varför är det inte fler som berättar om nyttan?
– Läkarna är upptagna med att bota sjukdomar som redan brutit ut och läkemedelsindustrin har inget att vinna på att propagera för en så billig och effektiv metod som minskar människors behov av att köpa piller, avslutar Mark Mattson.

 Vet inte riktigt hur jag ställer mig till själva artikeln, men jag gillar slutorden 🙂 Vad tror ni? Är gemene man redo för fasta? Kommer detta bli 2013 års grej, det som är på allas läppar?

För den som vill finns hela artikeln här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 reaktioner till “Periodisk fasta, snart på allas läppar

 1. Jag tycker att PF är ett otroligt bra verktyg för att få en kickstart eller omstart om så behövs. Däremot tycker jag att det kan vara lite farligt om man har lätt för att hamna i tankebanor om självsvält. Jag började själv byta ut måltider mot kaffebulentin sist jag körde PF och tappade min matlust helt. Så jag tycker man ska vara försiktig om man känner att man har de tendenserna. 🙂

  1. Jag håller fullständigt med dig Annica. Jag har skrivit flera inlägg om tjejer och PF- och vad händer när man använder fastan i ”fel” syfte. Sund inställning du har tjejen!

 2. Jag provade PF första gången i höstas och my god vad jag trivdes med det! Jag har alltid tänkt att jag inte skulle klara av det (typ dö av hunger ;)) men faktum är att det gått galant och jag trivs som sagt kanon. Gick ut hårt och körde 16/8 fasta i hela första veckan. Andra veckan fastade jag 16/8 två gånger och åt som vanligt resten av dagarna, det kändes mer optimalt för mig. Det fick kick på min vikt som envist stått och stampat på samma siffror ett tag! Upplevde om möjligt att jag blev piggare och kände mig helt enkelt toppen 🙂
  Tänkte köra igång igen i näst vecka, när skolan och min vardag sätter igång som vanligt. Skall bli riktigt skönt! 🙂
  Ha det gott!

   1. Ja det känns bra. Ska bli skönt att komma igång med det igen, jag nästan längtar 😉 Sen är det perfekt att äta lite striktare lchf mellan fasteperioderna. Kör du PF ibland?
    Tack, det ska jag! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *