Ja, jag vill frälsa världen och tvinga alla att äta LCHF

Mohoho – det skulle man kanske tro, men så är det faktiskt inte.  Som ”nyfrälst” LCHF:are predikade jag mer än gärna min tro till alla som kom i min väg -vare sig man ville lyssna eller inte, men så är det verkligen inte längre. Man väljer att äta som man gör av en eller annan anledning – och efter att ganska nyligen ha fått försvara mig själv och sättet jag äter på för ungefär hundrade gången (eller mer – har tappat räkningen) kom jag på att det är är jäkligt drygt. Vad är det med LCHF som är så himla provocerande? Är det för att man utesluter spannmål? Att man äter mer fett än vad Livsmedelsverket rekommenderar?  Hur kan det vara fel att äta ren och naturlig mat? Varför är det så laddat?

Mycket agg ligger i själva bokstavskombinationen LCHF. Om jag istället väljer att säga att jag äter lågkolhydratkost får jag inte  lika många förmaningar och pekpinnar. Konstigt kan man kan tycka, men så är det. Jag lovar och svär – jag kommer aldrig försöka ”omvända” någon att äta LCHF –  så länge jag slipper behöva svara på nedanstående påhopp/frågor fler gånger. Här kommer de vanligaste fördomarna (och svaren) till the LCHF diet.

1. Jag tror inte man ska utesluta något. Jag tror att man ska äta lite av allt.Det gör jag med. Skillnaden är bara att jag väljer att begränsa mitt intag av kolhydrater eftersom kroppen har svårt för att hantera stora mängder av dessa. Att man kan utveckla sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt och kärl sjukdom samt cancer vid en för hög konsumtion ser jag ytterligare som ett tecken på att man kanske ska ta det lite lugnt med intaget av dessa. Speciellt om du sitter ner största delen av dagen och aldrig rör på dig – vilket jag antar att du inte gör, eftersom du vill kunna äta lite av varje?! Sen tänker jag lite som såhär också – att fett och protein är essentiellt för kroppen -det vill säga att kroppen klarar sig inte utan fett och aminosyror, men guess what…det finns inga livsnödvändiga (essentiella) kolhydrater. Det talar väl sitt tydliga språk?

2. Du får vitaminbrist av att äta som du gör. För att jag inte är spannmål? Vad finns det för magiskt näringsämne i detta som jag inte  får i mig via den kost jag äter? B-vitamin? E-vitamin? Det får jag i mig via kött, ägg, ost och nötter. Jag vågar nog säga att jag är galet medveten om vad jag stoppar i mig/eventuellt missar – och kompletterar därför  med vissa kosttillskott, så som D-vitamin, omega-3 och magnesium.  Vad äter du själv för tillskott? Inga?

3. Det kan inte vara bra att äta så mycket fett, speciellt inte mättat fett. Artärerna blir ju alldeles igenkloggade och det är inte bra för hjärtat. This is the biggest myth of them all – och har ingen som helst vetenskaplig grund. Detta grundar sig på en 50 år gammal studie, Seven countries study av  forskaren  Ancel Keys. Kortfattat byggde studien på 12000 män i sju olika länder. Ancel kom fram till att  länder med hög konsumtion av mättat fett hade en hög andel hjärtsjukdomar. Men……Den lille forskaren hittade på lite grann och tog bort sådant som inte överrensstämde med hans teori!!!  Ancel mörkade alltså fakta som inte passade in- och utifrån denna studie  kommer alltså teorin om det mättade fettets farlighet. Känns det seriöst? Att det är fettet som kloggar igen artärerna verkar inte heller vara sant. Efter att ha läst Uffe Ravnskovs böcker om kolesterol verkar det snarare vara ett högt intag av raffinerade kolhydrater som bildar plack, som sedan blir till ärr som gör att det blir ett stopp i artärerna.

4. Hjärnan behöver kolhydrater. Njae. Våra hjärnor vill ha glukos. Glukos är en sockerart -kolhydrater är socker. Det stämmer att hjärnan behöver glukos, men, om man inte äter tillräcklig med kolhydrater för att tillfredsställa hjärnans behov av glukos så tillverkar levern detta av protein och fett. När man begränsar kolhydratintaget hamnar man  i ketos. Ketoner bildas från lagrat fett, då kroppen  har begränsad tillgång till kolhydrater. . Ketonerna som bildas  används  av hjärnan istället för kolhydrater.  Med andra ord behöver du inte äta överdrivet med kolhydrater för att hjärnan ska få sin dagliga dos av  glukos! Smart va?!

5. Tränar du behöver du äta kolhydrater.
Varför? För att man behöver fylla på glykogendepåerna? Eftersom jag inte äter överdrivet med kolhydrater, så drivs min kropp primärt av fett- inte kolhydrater, vilket gör att jag inte behöver ”fylla på” mina lager hela tiden. Möjligtvis skulle jag behöva öka intaget av kolhydrater något, om jag tränar två pass tätt inpå varandra (vilket jag sällan gör). Däremot ser jag till att få i mig lagom med protein – kroppen får rätt byggstenar- att bygga upp mer muskler.

6. Bryr du dig inte om miljön? Det är inte bra att äta så mycket kött som du gör. Apapap! Jag äter närproducerat, kravmärkt eller ekologiskt kött av hänsyn till djur och natur. Genom att göra så har jag aktivt valt att inte äta djur som transporteras långväga, inte äter foder gjort på sojabönor (som är en av dom största miljöbovarna EVER) och som inte lever i små fållor- i sin egen avföring – och som proppas fulla med antibiotika under största delen av sitt korta liv. Jag äter inte heller mer kött än en icke LCHF:ande person, det är ett vanligt misstag att tro att LCHF kosten innehåller stora mängder protein. Här är det intressant att höra vilken typ av kött frågeställaren själv äter. Ofta kommer man fram till svaret dansk fläskfilé, eller kött av märket Euroshopper , det ska vara billigt.  Then I rest my case 😉

Med facit i hand äter jag alltså främst ekologisk och närproducerad mat (tänker på miljö och omgivning) och mat utan tillsatser (tänker på mig själv och min framtida hälsa). Hur kan detta vara farligt eller skadligt?  Som sagt – man får själv göra sina kostval och fylla på med den energi som man tror är bäst för sin kropp -LCHF eller inte.

(Men DAMN vad stolt och glad jag blev över lillsyrrans blogg inlägg om den kostdebatt som pågår Kiss)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 reaktioner till “Ja, jag vill frälsa världen och tvinga alla att äta LCHF

 1. Hittade din blogg för någon vecka sedan. Gillar den!!!
  Detta med att LCHF är ett klimathot är intressant. Läste på Aftonbladet häromdan om hur mycket köttkonsumtionen hade ökat sedan 1960 talet. Den har nästan fördubblats och allt är ju givetvis LCHF:s ”fel”. För inte kan det ju ha med alla hamburgerkedjor som vuxit fram som svampar sedan 60-70 talen??? Det finnssäkert fler anledningar till att köttkonsumtionen har ökat. Men att skylla det på LCHF är verkligen riktigt lågt.
  Kommer absolut fortsätta läsa det du skriver!
  Vica

  1. Hej Vica! Så sant det du skriver, kan bara hålla med. Tänker också att tillgång och alltför låga priser driver på och ökar köttkonsumtionen. But then again, you get what you pay for.

 2. Yay, shout out till mig! Håller med ovanstående – mycket bra inlägg. Det som gör mig mest förbannad är varför folk blir så förbannade (och typ förnärmade?) när man ba ”Aa nej tack, jag äter inte pasta”, ”VA?! VARFÖR DÅ?!” Och sen när folk inte tror på vad du säger bara för att jag inte har ett jävla degree i matlära/vetenskap. Nä, sur blir jag då. Dock är det SKRÄMMANDE hur jävla lite folk här vet om mat…
  Jag går dag in och ut och känner hur jag sitter på en hemlighet som kan få folk att må bättre, men sen är det ingen som vill lyssna på mig? Förstår ej. Aja, det tog 50 år för rökning att gå från classy till gross, så man får väl bara sitta och vänta tills livsmedelsindustrin går från pengar till folkhälsa… Puss på dig sis!

  1. PS! Tänk om man var typ som Moses och ba ”FOLKET! LYSSNA PÅ MIG!!! Gud snickesnacka lite med mig och sa att fett är bra och socker djävulens påfund!” och så ba lyssnade alla. Äh, det var enklare tider. (När stärkelserik mat inte fanns. ;))

 3. SPOT ON! 😉 det är precis de här kommentarerna jag får nästan varje dag, och konstiga blickar när folk ser vad jag har stoppat i matlådan.. skitbra sammanställning och asbra svar! Jag brukar ha svårt att bemöta bombarderingen av frågor och anklagelser,utan lägger mig gärna och tänker istället ” jag vet vad jag gör, jag behöver inte försvara mig för alla andra” men jag ska nog börja använda mig av ditt skriveri nästa gång ;).

  1. Hej Camilla! Jag förstår precis vad du menar. Ibland är det svårt att veta hur man ska bemöta alla frågor och påhopp men får, men jag börjar bli härdad nu 😉 Och du, du behöver inte försvara dig det minsta 🙂

 4. Såå bra inlägg! Jag är en rätt ”ny” LCHFare, började lite smått i juni och blir ”striktare” och ”striktare”. Jag var i våras fundersam över kosten och funderade över allt de påstående du sa. MEN, man ska inte säga något förrens man testat! Trivs så jäkla bra med att äta som jag gör, och mår toppen! Men tyvärr blir man så ledsen över att det är så provocerande för alla. Jag försöker att inte ta åt mig, men det är svårt ibland! Jag skulle aldrig titta snett på någon som köper pizza, det är deras val! Som du också skrivit, tror jag på det där med att äta lite av allt. Så länge man mår bra av det!! Nu när jag ”vant” av kroppens behov av mjöl socker etc, är det precis som att jag blivit en glutenallergiker. jag blir TVÄRdålig om jag äter mjöl. Hade jag då istället sagt till omgivningen att nej, jag äter inte bröd pga glutenallergi hade det varit mycket mer accepterat än att säga, Nej jag äter efter Lchf! Är inte det märkligt??

  1. Tja Sara! I feel ya sister 😉 ! Det är tyvärr bara att gilla läget, för du kommer fortsätta att få konstiga blickar och behöva försvara ditt val av kost. Som tur är blir du ”härdad” med tiden och lär dig hur och vad du ska svara för att slippa undan snabbt och lätt. Sad but true, men ibland är det det smidigaste utgången. You go girl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *