Timing av kolhydrater

What´s up with that? Första gången jag snubblade över detta var när jag läste Jonas Bergkvists bok ”LCHF och träning”. Det går i stort sett ut på att man äter en LCHF kost, men strax innan och efter träningspassen lägger man till lite kolhydrater. Inga mängder, men lite grann.
Varför vill man göra sådär? Enligt Jonas kan man gör man det här för att öka prestationen under passen, få en snabbare återhämtning, samt för att få en önskad ”pump” och volym till musklerna, vilket händer när man frisätter insulin.
När behöver man fylla på med extra kolhyrdater? D0n´t ask me 🙂 Eller jo, jag förstår principen, att man fyller på lite lätt inför extremt intensiva pass (tabata, intervallträning och andra konditionskrävande pass) men rena styrketräningspass…Nääää…

Nu har jag i stort sett fokuserat på styrketräning och korta intervallpass under det senaste året. Har funkat bra, men nu svänger jag om till en tuffare och mer krävande kombination – styrka/kondition/explosivitet- i ett och samma pass. Kan inte bestämma mig hur jag ska göra där. Tima lite kolhydrater, eller inte? Sure, jag kan vänta och känna in läget, men jag är av den karaktären att jag gillar att ha en färdig plan 😉 . Drygt, men också skönt 🙂

Sen tänker jag också att om man ökar kolhydratsintaget kommer man ur ketosen, vilket jag inte är så sugen på. När man är i ketos är man i optimal fettdrift. Kroppens primära bränsle är fett. Punkt.

Kolla in vad den här tjejen säger om det (håller med om en del, men lååångt ifrån allt), eller denna här (vilken jag skulle vilja sätta min egen signatur på 😉 )

Snälla söta LCHF- girls, hur gör ni som tränar på ett likvärdigt sätt? Timar ni? Ökar ni på lite eller kör ni strikt rakt igenom?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 reaktioner till “Timing av kolhydrater

 1. Har under flera års tid ätit begränsat med kolhydrater men ändå en del i form av potatis, havregryn och frukt, då har träningen funkat bra. Tränar löpning, styrketräning och en del gruppträning (bodyattack, bodycombat). I början av sommaren valde jag pga sötsug att köra strikt LCHF (ca 20-30 g kolisar/dag). Var medveten om att träningen skulle gå trögt i början vilket den gjorde, men det började vända småningom men istället fick jag värk i leder, ryggen, löparknä m.m. Så efter åtta veckor valde jag att föra in mer kolhydrater i kosten, rotsaker, någon potatis, havregryn, frukt. Små portioner som jag försöker tajma kring träningen. Är väl uppe i ca 80-100 gram kolisar/ dag, beroende på vad jag ska träna. Livet blev mycket roligare, träningen lättare, värken är nästan borta men suget är tillbaka. Det här är jag, vi funkar ju alla olika. Kanske borde jag ha gett det mera tid…

 2. Jag lägger inte till mer kolhydrater i samband med träning. Jag brukar ta en celsius innan ibland 🙂 har precis beställt hem bcaa som ska bli kul att prova!
  Ska träna fotboll imorgon för första gången på några månader, får se hur det går. Men igår va jag på ett spinning pass och hade hur mycket energi som helst, drack en celsius innan men åt minimalt med kolhydrater under dagen.

 3. Jag använder kolhydrater i samband med träning…har ett äpple innan och de gör hela min dag.. kan träna hårt, men framförallt fokuserat i lite mer än timme.. sen är energin slut.. dock äter jag inte bara äpple innan, fyller på med fett oxå..
  Sen märker jag att om jag inte får i mig fett och lite kolhydrater efter träning kan jag lika gärna sova bort resten av dagen för jag är som ett vrak.. kroppen tar slut på att som finns under träningen eller nåt..

  har provat att inte köra kolhydrater innan men de blir inte bra för min kropp.. kanske måste härda ut lite.. prova under en längre tid så kroppen får lov att ställa om.. hhmm..

 4. När jag tränade som mest och åt som striktast märkte jag också av en enorm trötthet, det fanns liksom ingen energi kvar i kroppen… men och andra sidan så åt jag troligen för lite av allt i den perioden. Eftersom jag studerar märker jag också av att hjärnan blir ”tröttare” om man inte äter kolhydrater, det blir svårare att lösa logiska problem på hög nivå under längre perioder.

  1. Tack girls för att ni tog er tid och svarade på hur ni kolhydrats-tajmar. Har ju varit sjuk, så det har blivit noll träning (PW:s räknas inte som träning). Är typs frisk, men tänker inte ”ta ut mig” på träningen de närmsta dagarna. Det får bli lite styrka och easy cardio. Fan vad smart man blir med åldern 😉 ANyways, när jag väl kör igång får vi se hur det blir. Kan tänka mig lite mer nötter, eller eventuellt nån liten frukt eller rotfrukt…Vi får se hur det blir!

 5. Jag tränar löpning och fotboll 4-5 pass i veckan och jag äter INTE extra kolisar varken före eller efter passen. Upplever kanske att jag är lite mera trögstartad men när jag väl kommer igång så är uthålligheten hur bra som helst. Den största skillnaden är att förr kunde jag äta obegränsat efter ett hårt träningspass, nu är jag inte hungrig alls. Vet inte riktigt vad jag ska tro om detta med extra kolisar…

  1. Hallå Tessan! Det är verkligen spridda skurar, det här om man ska äta extra carbs eller inte. Jag tycker inte heller att jag behöver det, men jag vet ju inte heller om jag skulle prestera ännu bättre om jag gjorde det….Vi får se hur jag gör. TAr det lugnt med träningen denna veckan med och sparar mig till måndagens PT träning. 7.00 am…den är fin den 🙂

 6. Jag provade carb refeed ett tag, men kände hur jag hoppade in och ur ketos. Nu kör jag strikt (har även börjat mäta ketonerna för att se om jag är i optimal ketos när jag tycker det känns som att jag är det eller om jag faller över till svält för att jag deffar). Jag mår bäst på strikt LCHF och tung styrketräning fungerar fint på det. Tack för en bra blogg förresten 🙂

  1. Jag gillar vad jag hör :)! Har tänkt mycket på det här med att tajma carbsen, men tror att jag skiter i det. For now anyway. Det har ju funkat bra hittills.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *