Lägre fetthalt = (oftast) mer tillsatser

Varför ska man välja den feta versionen framför den lätta? Börja med att jämföra innehållsförteckningarna. I detta exempel har jag använt mig av grädde. Den feta varianten innehåller en ingrediens. Den lätta varianten innehåller 14 ingredienser. När man minskar fetthalten i en produkt behöver man ersätta detta med något annat – vilket oftast betyder mer  tillsatser (och  mer socker.) Man betalar alltså för mindre mat och mer kemi.

Låt dig inte heller luras av innehållsförteckningen på 7% grädden. I denna förpackning finns 4 olika e-ämnen fint kamouflerade. Men vadå tänker du. Det står ju inga e-nummer här…Nä just det! Men idag är producenterna så smarta så de ibland väljer att skriva ut det fullständiga namnet på e-numret istället, då många konsumenter hellre vill ha produkter utan e-ämnen. Kan vara bra att känna till. Innehållsförteckningen på lättgrädden skulle lika gärna kunna se ut såhär:

Vatten, låglaktos skummjölk, kärnmjölk, modifierad stärkelse, e-461,e-415, e-435, socker, arom, salt, e-160.

Är alla e-ämnen farliga då? Nej, det är dom  inte. Inte var för sig  i alla fall, det är ju testat. Men man har ingen aning om vad som händer när man mixar ihop en massa olika e-ämnen till en gigantish e-soppa. Hört talas om null

För mig är det självklart att alltid välja det fetaste alternativet. På så sätt vet jag att jag får mest  mat för pengarna. Vad tycker du  när du ser innehållet i dessa ”likvärdiga” produkter. Vad tror du är naturligast och sundast för kroppen? Är det den feta grädden, eller är det hans fettsnåla kemiska kusin?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 reaktioner till “Lägre fetthalt = (oftast) mer tillsatser

  1. Ja jösses, vem köper såna där hitte på-produkter nuförtiden? Jag hoppas innerligt att de försvinner alltmer från butikshyllorna.

    1. Det vore till det bästa, men förvånansvärt många verkar fortfarande välja dessa magra alternativ. Kanske är okunskap…man tror att det är en nyttigare produkt

  2. Sambon som är hälsoplanerare envisas med att köra på lättprodukter, jag får inte köpa mellanmjölk ens (ska vara lätt, helst mini), inte äkta smör och inte ost som är fetare än 19%
    Gör det iallafall ibland, jag är övertygad om att en lagom dos äkta, fet ost eller smör är bättre än en stor dos oäkta och mindre fet ost eller smör är. Dock har han en tendens att äta betydligt mer ost än mig och lägger på så sätt på sig som följd.

    1. Klokt gjort av dig 🙂 . Jag tror på samma princip, fullfeta naturliga produkter framför tillsatsstinna lättvarianter. Fortsätt smyghandla 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *