Ska vi säga farväl till nyckelhålsmärkningen? (YES!)

Det är matrevolution på gång vänner! Allt fler konsumenter väljer feta produkter framför nyckelhålsmärkta enligt en artikel i DN idag. Grattis, säger jag till er! Ni har allt att vinna på detta kloka val. Vet ni vad nyckelhålsmärkningen står för? Vad den betyder? Om inte kan jag presentera det för er här och nu.

För att ett livsmedel ska få ”stoltsera” med det gröna nyckelhålet måste produkten uppnå ett eller flera kriterier:

  • mindre eller nyttigare fett (gärna mindre eller inget alls, för fett är ju farligt 😉 )

  • mindre socker (high five!)

  • mindre salt (bra, då kan man ju salta själv)

  • mer kostfiber och fullkorn jämfört med andra livsmedel av samma typ (bra för vissa magar, men inte alla)

Ett livsmedel med nyckelhålsmärkning kan innehålla hur många e-ämnen som helst. Att äta naturlig och oprocessad mat har alltså ingenting med nyckelhålsmärkning att göra. Var finns det sunda tänket i detta? I´d really like to know. Det är alltså viktigare att dra ner på fetthalten och tillsätta en massa kemisk smörja, än att äta den feta naturliga produkten…Och 1+1=3….

På frågan varför man ska äta nyckelhålsmärkt står det såhär på SLV: s hemsida. ”Den livsstil du väljer påverkar din hälsa. Genom att äta hälsosamt och röra på dig regelbundet kan du minska risken för sjukdomar som fetma, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, högt blodtryck, vissa cancersjukdomar och benskörhet. Även risken för karies och förstoppning minskar om du äter hälsosamt.” Jag köper alla ovanstående argument. Men att äta hälsosamt är INTE lika med att äta nyckelhålsmärkt. (Som allt fler äntligen inser!)

I artikeln uttalar sig Anette Jansson, ”nyckelhålsansarig” på SLV om den nedåtgående trenden.

-”Diskussionen om fettets fördelar gått för långt. Att använda LCHF för att gå ner i vikt kan fungera, men om stora delar av befolkningen börjar anamma den här dieten blir vi ororliga. Att äta så stora mängder mättat fett under lång tid leder till att blodfetterna ökar och hjärt-kärlsjukdomar går upp. Hon betonar att nyckelhålet är ett verktyg som ska göra det enkelt för konsumenterna att välja hälsosam mat. (WTF!!! – min anmärkning). Såväl Livsmedelsverket som de flesta andra länders hälsomyndigheter försöker få människor att äta mindre fett från djurriket. Vi behöver en mera nyanserad debatt om vad som är hälsosam mat. Framför allt är det viktigt att få ner konsumtionen av smör och grädde, säger Anette Jansson.”

Varför? För att mättat fett är farligt??? Snälla, bara sluta. Hur många läkare och docenter ska behöva bevisa att det inte finns något samband mellan vare sig mättat fett och hjärt och kärl sjukdom eller mättat fett och dåliga kolesterolvärden???

Jag har själv varit en vilsen fettskrämd och lightsökande själ. Det är ju detta man fått inpräntat i sig under hela ens uppväxt. Hur farligt det är med fett, och speciellt av den mättade sorten då. Som tur är har jag alltid varit intresserad av kost och hälsa och aktivt sökt information om ämnet, vilket har lett mig in på LCHF /paleospåret. Thank God för det!

Nu ska jag bara få resten av världen att hoppa på segertåget 😉 Ska du med?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

En reaktion till “Ska vi säga farväl till nyckelhålsmärkningen? (YES!)

  1. Utifall det är av intresse.

    Reglerna ändrades 2009 och brödet som visas på bilden får inte sedan dess använda nyckelhålsmärkning. Villkoren listas i LIVSFS 2009:6. En förändring är att sockerarter inte får överstiga 5g per 100g.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *