Tillsatser i mat E-ämnen

Det finns inget som får igång mig mer än diskussioner om tillsatser i mat. Har varit en del prat om det i min 0mgivning de senaste dagarna. Jag är verkligen mot tillsatser i mat, men ska försöka ge en så neutral syn på ämnet som bara går (vem försöker jag lura???)

Är tillsatser farliga för oss? Många E-ämnen är ofarliga för de flesta av oss, men kan ställa till problem vid hög konsumtion. Det finns ämnen  som man misstänker framkallar en rad otäcka  åkommor  som  exempelvis cancer, diabetes, hjärtinfarkt, sterilitet,fosterskador,depressioner och psykiska besvär. Vet inte vad ni känner, men kanske att man borde ta det lite lugnt med E-ämnena? Många menar på att tillsatser inte är farliga.” Dom har ju blivit kontrollerade och godkända”. Jodå, så att eh….För er kännedom finns det tillsatser som använts i måååånga år, som sedan försvunnit, då man upptäckte att dom inte var så bra…Ooups!

Varför använder man tillsatser i maten? Bra fråga 🙂 Det är oftast billigare för företagen att tillsätta kemikalier än att använda naturliga ingredienser. Vi konsumenter är också en bidragande faktor. Många tittar på prislappen och låter den avgöra. Kemikalier=billigt, naturlig mat=dyrare.

Vilka är dom ”farligaste” E-ämnena? Finns en hel del, men för att inte tråka ut någon har jag valt ut några som jag själv är väldigt aktsam med.

 • AZO-färger som går under kategorin färgämnen. Hittas i bla läsk, godis, stenbitsrom, marmelad och sylt.  Var förbjudna i Sverige fram tills 1999 då EU bestämde att förbudet inte längre fick gälla. Är starkt allergi och cancerframkallande. Watch out for E-102,110,122,123,124,129,155.
 • E-250 e-251 (kallas också natriumnitrat/kaliumnitrat)  är konserveringsmedel. Finns jäääätemånga läskiga sådana, men dom här känns värst. Finns i kött och charkprodukter. Sägs utveckla cancer. Basta!
 • Bland ”konsistensgivarna” finns det så många så jag orkar inte ens välja ett par. Börjar på E-400 upp till E-493.
 • Tvåa på min lista är nog ändå E-621 upp till E-630, smakförstärkare eller s.k ”glutamater” för att dom finns i typs nästan allting. Dessa lagras i frontalloberna i hjärnan.
  Glutamat är den femte grundsmaken – umami. Syntetiskt framställd glutamat finns i väldigt många varor. Glutamat är basen i buljongtärningar och finns nästan alltid i pulversoppor, pulversåser, färdiggrillad kyckling, färdigkryddat kött och korv, det finns även ofta i kryddblandningar, snacks, färdigmat och halvfabrikat. Glutamat kan ge ADHD hos barn, fetma, Chinese restaurant syndrome, kramper, migrän,  minnessvårigheter och ungefär 20 andra sypmptom.  I Holland är glutamat förbjudet och i Thailand är det förbjudet i skolor. Livsmedelsverket visar inget intresse att förbjuda ämnet. Idag är det industrin själv som plockar bort ämnet….
 • Sämst är nog alla syntetiska sötningsmedel. Ett välkänt sötningsmedel är E-951 Aspartam. Det  används som sötningsmedel istället för socker i majoriteten av light-produkter, allt från läskedrycker, juice och godis till proteinpulver, tuggummi, kakor och halstabletter. Aspartam används till och med som sötningsmedel i mediciner.Aspartam har länge varit i fokus för en ganska hätsk debatt. Den ena sidan hävdar att det är ofarligt och på sin höjd har en laxerande effekt om man intar för mycket, medan den andra sidan menar att det är ett onaturligt och farligt och skadar miljön
  Olika undersökningar har hittat samband mellan aspartam och olika former av cancer, och nervskador i hjärnan. Denna forskning har dock inte visat sig ha tillräckligt med kött på benen för att förbjuda det.

Så hur ska man tänka runt allt det här med E-ämnen då? ÄT SÅ NATURLIG MAT SOM MÖJLIGT!.Undvik färdigrätter, hel och halvfabrikat, pulversåser och soppor. Hoppa lightprodukter och se upp med produkter som varar forever…Det finns inget bröd som kan vara ”färskt” i två veckor 🙂

Det är inte så svårt när man väl har kommit in i tänket. Nu går det helt enkelt på rutin.  För mig är det helrätt att äta naturligt. Jag tror  att kroppen fungerar och presterar bättre, när den får mat som den känner igen och är ämnad för. Min plan är att leva i många år till och  då  är väl det minsta jag kan göra att serva den med det bästa bränslet?

Vad väljer du?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 reaktioner till “Tillsatser i mat E-ämnen

 1. Åhh har precis kommit in på det är med att så rent som möjligt. Håller på att äta upp det jag redan har (har inte råd att kasta och börja om från skratch) så att jag sedan kan byta ut så mycket som möjligt. Kroppen kommer må bättre och jag tror även att det kommer att gynna min träning!

  1. Som vanligt är vi inne på samma spår 🙂 Vill du dyka djupare rekommenderar jag att du läser Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson. Sjukt intressant bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *