LCHF då och nu

thinking

Jag minns inte exakt första gången jag snubblade över begreppet LCHF, men det var många år sedan. Som många andra hade jag en önskan av att bli av med några kilon och tyckte att denna diet lät både lovande och god.
Man kunde äta ägg och bacon till frukost.
Fisk och skirat smör till lunch och kött med bearnaisesås till middag!
Blev man sugen på något däremellan kunde man ta några oliver och en bit ost.
I mina öron lät det helt galet att man kunde gå ner i vikt med så mycket fett i kosten, fettskrämd som man var.
Men jag provade och det gav utdelning!

Minns att jag var helt förundrad över att jag kunde äta all den där goda maten och ändå gå ner i vikt. Frukost, lunch och middag åt jag mig mätt på kött, ägg eller fisk, grönsaker, ost, smör, olja eller majonnäs. Grädde och crème fraiche åt jag väldigt sparsmakat av, då jag läst att det kunde sinka viktnedgången. Förvisso var det Dr. Atkins som sagt detta, men det spelar mindre roll.
Man åt sin frukost, lunch och middag. Eventuellt en bit ost mellan målen om magen knorrade. Det var det liksom.
LCHF idag ser väldigt annorlunda ut mot vad det gjorde då.
Idag har mjölkprodukter en given plats, både till frukost, mellanmål och middag. Även de som inte innehåller speciellt mycket fett. Då använde man sig av grädde och crème fraiche i några få måltider, ytterst sparsamt.
Nötter och bär fanns inte på kartan, medan det idag är klart godkänt.
Det fanns inga nötmjöl då heller, så bröd, brödsubstitut eller bakverk var inte att tänka på.
Sötningsmedel som erythritol och stevia fanns inte heller att tillgå, så kakor, godis och glass var uteslutet.
Kanske att mörk choklad hade en plats redan då, det får jag låta vara osagt – men så mycket mer fanns liksom inte att kalasa på.
Mitt intryck är även att alkohol har fått en mycket större och given plats i kosthållningen. Fast det kan lika gärna vara tillgängligheten till sociala medier som bidrar till min uppfattning om detta.

Oavsett är det stor skillnad på LCHF då och nu. Samtidigt upplever jag att fler och fler har svårt/inte går ner i vikt med LCHF. Kanske att svaret, i alla fall delvis, finns att läsa här ovan?
Jag påstår inte att det ena sättet är rätt och det andra fel, men om viktminskning står överst på önskelistan får man antagligen backa bandet och fundera på om det inte var bättre förr 😉

 

 

 

2 reaktioner till “LCHF då och nu

  1. Kanske man inte orkar bryta ”unna sig”-tänket. Jag har lärt mig att unna mig är över och att jag investerar i stället. Tror det ger bättre utdelning 🙂 Kram fr sö Dalsland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *