Bättre insulinkänslighet med resistent stärkelse

För ett par dagar sedan läste jag ett inlägg på Mark´s Daily Apple som jag inte riktigt kunnat släppa. Det handlar om RS (resistent stärkelse) och dess positiva inverkan på vår hälsa och kropps komposition.

RS är stärkelse som inte bryts ner i tunntarmen utan passerar opåverkad ner till tjocktarmen där det blir mat till våra goda tarmbakterier (dom igen 😉 RS finns bland annat i kokt kall potatis, kokt avsvalnat ris,  gröna bananer och såklart i potatismjöl!!!

De hälsofördelar man kunnat se är 

 • ökad insulinkänslighet
 • lägre fasteblodsocker
 • bättre tarmhälsa
 • ökad mättnad
 • förbättrat magnesium upptag
 • bättre sömn
 • och förbättrad kropps sammansättning

Låter ju hur bra som helst! Men funkar det?

Hittade en intressant sida där en fd diabetiker hade testat RS under en månads tid. Resultaten han fick var lägre fasteblodsocker och inte så kraftiga blodsockertoppar när han väl äter mat med mer kolhydrater. Det är ju helt otroligt!

När jag backar tillbaka och tänker på  Biosignature modulation, minna jag att jag dagligen drack shakes med risprotein (RS)  och att jag under denna månad tappade mer i kroppsfett än vad jag tidigare gjort…..

Om man är nyfiken på att prova rekommenderas man att börja försiktigt då man kan bli lite uppkörd och gasig 🙂 Jag ska se hur detta påverkar mitt morgonBS som alltid ligger väldigt högt. Även nyfiken på hur det kan påverka kroppssammansättningen såklart. Tänker testa fram till jag ska till USA, vilket är om drygt fyra veckor.

Har ni provat RS? Och kände ni av några förbättringar?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 reaktioner till “Bättre insulinkänslighet med resistent stärkelse

 1. Jag har också snappat upp RS-trenden sen ett tag tillbaka och börjat experimentera lite. Till och från, när jag kommer på det och orkar. Känns som att det blir mycket tillskott och extra grejer ibland.. 😉 Jag tycker att jag märkt att jag drömmer mycket mer och tydligare de nätterna efter att jag tagit det. (Ungefär 2 msk utblandat i vatten, tidig kväll) Och förstås har jag inte undkommit uppblåstheten i magen då hehe, det var lite ovant och längesedan det hände faktiskt! Men har blivit bättre tycker jag. Eller så är det för att jag inte tagit så ofta på sistone. Jag körde igång ganska hårt dock, så bakterierna fick sig nog en smärre schock.
  Verkar i alla fall vettigt på nåt sätt, så jag kommer nog fortsätta, mer eller mindre frekvent. Kostar ju i princip inget och smakar ju inte illa heller så.. Bara att hacka vidare.

  1. Jag tar 2 msk på morgonen i vatten och 2 msk på kvällen. Har mätt mitt BS för att se vad som händer vid intag av RS, och det ger ingen höjning, kanske att det snabbar på en sänkning. Oavsett, ska bli spännande att se vad det här ger i längden. Har läst att många som du fått livligare drömmar. Fortsätt gärna dela med dig av dina erfarenheter om du fortsätter!

 2. Intressant och helt nytt för mig. Kanske jag ska prova med en liten klick potatissallad till maten.

   1. Nu då jag funderat lite så kommer jag ihåg att för nästan 50 år sedan så fick jag reda på en huskur vid maginfluensa. Då magen varit i olag alltför länge så skulle man röra ut en tesked potatismjöl i en kaffekopp med kallt vatten och dricka. Det fungerade perfekt varje gång och tarmen fungerade normalt därefter. Den där kuren har jag använt många gånger.

    Jag hade tydligen missförstått hur kuren fungerade och trodde att det var liksom som då man reder en sås med potatismjöl och att syror och enzymer gjorde att allt liksom blev fastare. Nu har jag äntligen förstått att kuren gör att man helt enkelt matar de goda bakterierna med resistent stärkelse så de orkar göra sitt jobb.

    Det är inte varje dag man får korrigera gamla missuppfattningar. Jag ska prova med en matsked potatissallad till maten för att se hur det går. Det blir både fett och resistent stärkelse även om det inte blir helt optimala mängder.

 3. Jag läste också det hos Marksdailyapple och det låter ju superintressant. Det får nog bli att inhandla ett paket potatismjöl så snart som möjligt! Ser framemot att läsa mer om hur det funkar för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *