Nakenchock, kroppstyp och kroppsideal

 

Även om jag skulle svälta mig själv och träna som en idiot skulle jag ändå aldrig få kroppen till vänster. Inte för att det är något jag eftersträvar (längre).  Jag har helt enkelt inte förutsättningarna för att få Keiras kropp. Jag är kurvig och mer bastant, hon är rak och finlemmad. Även om vi skulle äta och träna på exakt samma sätt, skulle våra kroppar fortfarande se helt olika ut. Different genes, hormoner och vilken typ av muskelfiber som dominerar  gör skillnad. Vi har helt enkelt olika kroppstyper. Därav kan man inte heller kopiera ett träningsupplägg rakt av och räkna med att man kommer få samma resultat som sin vän, förebild eller vem det nu än må vara.

I takt med stigande ålder har även mitt kroppsideal förändrats (och ideal är inte likvärdigt med måste ha). För femton år sedan hade  jag sagt att bild nummer 0 var idealet (jepps, jag har en ätstörning i bagaget). För fem år sedan hade svaret lutat åt nummer 2 och frågar du mig idag blir mitt svar en kombo av tre och nio. Kurvor och muskler i en skön kombo 😀 Fast inte lika mycket muskler som the girl on the pic. Shit vad jag gillar att åldras! Det är som dom säger, man blir bara klokare med åren 😉

Gillar du din kropp? Trivs du i den? Du har stor makt att välja hur den ska se ut. Genom att acceptera din kroppstyp och bli tillfreds med denna gör du dig själv en stor tjänst. Är du kurvig, så är du kurvig. Du kan inte äta eller träna dig till en spinkig kropp, men du kan göra dina kurvor fastare med hjälp av rätt mat och styrketräning. Det funkar likvärdigt på andra hållet med – är du en spinkis, så är du en spinkis – men du kan få mer former med hjälp av rätt sorts mat och styrketräning.

Allför många girls lägger alldeles för mycket tid på att inte gilla sig själv och sin kropp. Snälla sluta med det! Du är du och måste se till dina förutsättningar. Jag lovar att allt blir både roligare och lättare när man väl  accepterar detta.

Tankar eller frågor på detta? Dela gärna med er!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 reaktioner till “Nakenchock, kroppstyp och kroppsideal

 1. Toppen-inlägg! Tror att det så gärna blir så att man räknar med EXAKT samma resultat som vännen eller vem de nu må vara och så blir man ruskigt besviken när man inte får det resultatet. Idag gillar jag mina kruvor. Jag kan inte bli spinkig. Men kurvorna kan bli en aning taightare. Det är mitt mål. Efter mina förutsättningar. Och min kropp. ’

  Så jo.. Nog håller jag med om att det är skönt att bli äldre! 😉

  Ha det fint!

 2. Marry me! Både fordi du er toplækker og for de gode, sunde holdninger. Når man først indser, at selvaccept er en nemmere opgave end at få idealkroppen, så bliver livet så meget bedre!

 3. Härligt inlägg, härliga tankar!
  Gillar faktiskt också att bli äldre, och klokare!
  Har aldrig varit så stor som nu, men heller aldrig så välmående i själ och kropp. Jag har i perioder sett ut som ”0”, men ser idag mer ut som ”4”. Visst kunde jag vara lite tajtare här och där, men samtidigt har jag heller aldrig känt mig så hemma i min kropp som nu.
  De senaste månaderna har fokus legat på balans, i livet överlag och det är vad jag fortfarande siktar på. På att må bra, inifrån och ut och det är där jag fortsätter framåt. Att hitta min ultimata plats, min ultimata kropp och mitt ultimata mående, efter mina förutsättningar 🙂

  Btw, sjukt läcker bild på dig själv! 🙂 You Rock!

  1. Gomorron Sonja!
   Den där balansen ja 😀 Jag försöker också hitta den. Att må bra på alla plan, inifrån och ut. Inte riktigt framme än, men på god väg 🙂

 4. Vad roligt, vi är väldigt lika på bilden! Var tvungen att fråga min sambo så att jag inte har fått storhetsvansinne men han sa också att ”japp exakt så ser du ut”… Jag strävade alltid efter en viss vikt, och har jo jo bantat hela mitt liv och när jag för några år sen nådde min drömvikt på 54 kilo var jag ändå inte nöjd. Idag är jag nästan 10 kilo tyngre och lycklig och stolt över alla muskler. Har fått helt andra perspektiv på träning och muskler och även om jag är 10 kilo tyngre i dag än för fem år sen vid 54 kilo så kan jag ha exakt samma kläder, de är t o m större i midjan! Blusar är knepiga över armarna dock… Kvinnor ska inte väga samma som när de var 18 år har jag lärt mig nu! Jag fyllde 47 häromdan….

  1. Hallå Anne-Lie!
   Precis som du säger, de där siffrorna som stirrar mot en på vågen säger egentligen ingenting. Men jag har också varit där, säg den tjej som inte varit det?!
   Antar att du styrketränar en del?! Coolt 😀 Det gör jag med, och kommer antagligen fortsätta tills jag är 80.. Minst ha ha ha.
   Ha det gott!

 5. Altid en udsøgt fornøjelse når du skriver de her personlige indlæg. So true… heldigvis bliver de fleste mere afslappede overfor deres egen eksistens med alderen – derfor er det bare cool at blive ældre – I love it!! Min stræben er ligesom din , men damn du ser både sund og fit ud på dit billede- modigt indlæg <3

 6. Jag har alltid bråkat med min kropp; för breda axlar, för smala höfter, ingen midja, för tjocka vader, för stora lår. Men jag instämmer i kommentarerna ovan – det är skönt att bli äldre. Det plus att jag nu styrketränar ”på riktigt” (tidigare var det mest ett nödvändigt ont ett par gånger i veckan, med lätta vikter och många reps – medan jag nu älskar att lyfta tungt och kunna känna och se mina muskler) tror jag har gjort underverk för hur jag mår i min kropp. Visst har jag dips ibland och bråkar på kroppen, men det har blivit ljusår bättre det senaste året.

  Och så hatten av för dina fantastiska inlägg. Du är klok som en bok 🙂

  1. Det trodde man inte när man var 20, att det skulle bli skönt att bli äldre 😀 Visst har man fortfarande sina dagar då man känner sig som ett troll, det kommer man antagligen alltid att ha 😉 men på det stora hela känns det riktigt bra.

   Har du hittat inspirationen till träningen igen? Själv är jag helt pepp på slow training med fria vikter. Har du testat?

   1. I morgon tänkte jag att jag skulle hitta peppen 🙂 Börjar dagen med en tur till gymmet. Dock inte bestämt upplägg än, men slow training verkar spännande! Det börjar bli lite sent nu så den kommande veckan får det nog bli rätt standard med tunga basicövningar. Ser fram emot utvärdering av slow!

 7. Härligt inlägg! Jag är ju fortfarande rätt så ung (21 år) men har ändå ett sunt förhållande till mat och träning. Jag har varit smal hela livet och idag styrketränar jag flera dagar i veckan och äter mycket. Vill lägga på mig större muskelmassa men ändå vara rätt så ”fit” men inte för smal heller. En stark och hälsosam kropp är ändå det viktigaste 😀

 8. Detta inlägget kunde inte komma mer lägligt. Har varit lite besatt av min kosthållning det senaste, rädd att hamna i en ond spiral och bli ätstörd, så måste skärpa till mig. Tränar hårt, så borde strunta i vågen/kcal..som jag tidigare aldrig räknat men plötsligt fått för mig att göra. Hushållsvåg som används för mycket kanske borde slängas ut.. Jag är verkligen inte jättesmal utan börjar väl närma mig någon slags normalkropp för min längd, men är inte där än..
  Du har en fantastisk blogg som jag hittar massa inspo och pepp hos, så feenx (som du brukar skriva).
  Måste berätta!! Kom hem för en stund sen från ett VipR-pass på Sats och har laddad hela veckan för att laga din pasta for the very first time, alltså hur gott?!?!?! Undviker mejerier av komjölk och hittade istället en färskost gjord på getmjölk, mixade i lite basilika. När pastan var klar blandade jag den med stekt bacon/zucchini och rev på lite chevrette…dog matdöden.
  KRAM

  1. Låter fantastisk god den där pastan 😀 Ska testa vid tillfälle.
   Ja det är lätt att man hamnar snett när det kommer till mat och träning. Gäller att hitta den där balansen.
   För vissa fungerar det utmärkt avslappnat att väga och mäta allt som ska ätas, medan det för andra blir ett kontrollbehov och ett måste. Farligt farligt.
   Känner du att du håller på att spåra ur så sluta väg din mat!
   Pepp på dig!

 9. Bra skrivet.
  Jag är snart 60 och försöker bli vän med min kropp. Så trött på att vara missnöjd. Dags för åtstramning hellre än viktminskning. Tack för synpunkterna och fotona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *