Varför fruktos är värre än glukos

Många har fått för sig att fruktos skulle vara ett bättre alternativ än glukos,  i och med det låga GI-värdet, men det är en sanning med modifikation. Fruktos omvandlas lättare till fett i kroppen, än vad glukos gör. Hittade en galet bra förklaring i en mycket bra bok.

I vanliga fall, när man äter ”glukosmat” (ex. pasta och mjöl) känner levern av ifall kroppen behöver energi eller inte. Om svaret är nej kommer denna energi att lagras i levern, som glykogen. När kroppen väl behöver energi, bryts glykogenet ner och släpps ut i blodet. Levern behandlar inte fruktos på samma sätt. Fruktos hoppar förbi ”lagringen” och börjar brytas ner med det samma. Oavsett om kroppen behöver energin eller inte.

Om kroppen inte behöver energi, vad hände då med den energi som fruktosen gett? Jo, kroppen gör om det till fett, triglycerider. Vad är triglycerider sammankopplat med? Dåliga blodfetter (dvs dåliga kolesterolvärden.) Man kan även få fettlever, vilket förr endast orsakades av för mycket alkohol.

Nasty bastard! Var hittar vi fruktos då? Bland annat i frukt, honung, kokossocker, socker.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 reaktioner till “Varför fruktos är värre än glukos

 1. Honung är dock något som jag fortsatt att äta, och en del frukt. Så länge som honungen är ”färsk” tycker jag den är utmärkt när man ska göra något lite sött. Betydligt bättre än alla konstgjorda sötningsmedel som lchf-sverige hetsäter. Dock har jag väl mer gått åt paleo-hållet det senaste halvåret än svensk lchf. Jag vill dock inte riktigt sätta äpple och Coca Cola i samma fack. Även om äpplen i affären är grovt förädlade så måste det vara ett bättre alternativ än socker i vatten.

  1. Jag har själv haft lite ”sukrinångest”, varför jag väljer något syntetiskt framför något naturligt, de gånger jag väl väljer att äta något sötat. Å andra sidan gör jag det så sjukt sällan så jag borde inte bry mig, men det ligger ändå och traggar i bakhuvudet. Vad gäller äpplen och cola får vi i alla fall några vitaminer och andra nyttigheter från äpplet, men vad gäller känner tar kroppen ingen hänsyn till var ifrån den kommer. Nu menar jag inte att det är ”farligt” eller dumt att äta några frukter då och då. Hoppas ingen tolkade det så?!

   1. Jag är lite orolig att nyfrälsta inom lchf skyr frukt, och även grönsaker, till alldeles för stor del. Jag har själv varit där. ”Frukt är bara socker och för mycket fibrer från grönsaker är inte bra” osv. Sen sitter folk där med sitt processade bacon och en hög med pastöriserad ost. Men jag håller helt med att frukten i affären nog kan räknas som socker mer eller mindre. Tyvärr så får jag intrycker att många sitter hemma och pressar sötningsmedel istället för att undvika sött eller äta det som finns naturligt med måtta. Kanske blev OT 🙂

    1. Tack för ditt kloka svar:) Jag kan bara hålla med dig (men jag tycker fortfarande att frukt är godis, och ska konsumeras därefter 😉

     1. Till stor del är vi helt överens på den punkten, men jag skulle nog äta ett par clementiner med bättre samvete än en näve Lysmelk 😉

 2. Fy för fruktos! Men jag ska ärligt säga att jag själv är mitt i mellan honung och sötningsmedel. Kan verkligen inte bestämma mig , är väldigt kluven! Men 9 ggr av 10 blir det så ändå sukrin/stevia då jag bakar för det tar emot, kanske konstigt nog, med honung!.. Men jag vet inte

   1. JA! Håller helt med. Men det tar emot att söta med honung också, jag ser bara alla dessa kolhydrater. Samtidigt som det inte krävs mycket honung för att få saker och ting sött och de gånger det är dags att äta någon dessert eller så, så får det vara okej med honung som faktiskt är naturligt och som kroppen kan hantera.

 3. Jag läste ett blogginlägg, skrivet av Ola Lauritzson, där kokossocker hyllades som sötning i kommentarsfältet. Han sågade tillsatt fruktos och lyfte fram kokossocker som ett bra alternativ. Min kommentar om att kokossocker ju också innehåller fruktos ignorerades dock. Heh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *