Går det att lära gamla hundar sitta?

Jag tror inte det. Dom har liksom redan bestämt sig för att det inte går. Vad jag syftar på? Samtal hämtat från verkliga livet.

”-Aaa, ja du äter sån där LCHF ja. Nä det där tror jag inte på alls. Att äta så mycket fett är inte bra för dig.”

Nähä. Vad är det som inte är bra för mig?

-” Alla vet att fett är farligt. Speciellt mättat. Varför tror du vi har en nyckelhålsmärkning på produkter? Just det, för att vi ska äta mindre fett. Speciellt mättat.  Det täpper till kärlen, höjer kolesterolet och pang så får du en propp.”

Redan här borde jag backa ett steg och bara lägga locket på. This old dog vet ju uppenbarligen vad han pratar om 😉 . Men istället hör jag mig själv säga : Hur tänkte du nu? Med tanke på att vi själv till största delen består av mättat fett kan väl detta inte vara skadligt för oss? Sen vet jag inte hur du tänker kring evolution och kost, men vad tror du vi är designade för att äta?  Vad har vi ätit i tusentals år? Fisk, skaldjur, ägg (som för övrigt  innehåller allt vi behöver -förutom C-vitamin)  kött,  rötter, nötter och lite grönt. Massor av mättat fett! Däremot åt vi inga flingor, inget bröd och ingen pasta…dvs vi åt inget socker. Artegen föda – fett eller socker? Välj du.

Vet du vad som hänt sedan vi införde nyckelhålsmärkningen? Vi har blivit fetare! Ganska logiskt tycker jag. Tar man bort fett (som mättar väldigt bra) från maten måste vi såklart ersätta detta med något annat, och då blir detta i form av kolhydrater. Socker. Allt socker som kroppen inte behöver använda som energi lagras istället  som fett. Mycket socker och lite fett i maten är alltså inget att rekommendera – om man är intresserad av sin hälsa. (Inte en kombo iheller för den delen 😉

Hypotesen att ett högt intag av fett leder till hjärt och kärl grundar sig på forskaren Ancel Keys The six country study. Studien visade på ett tydligt samband mellan fettintag och hjärt/kärl, då de sex länderna hade en kurva som styrkte detta. Det var ju bara det att det egentligen var 28 länder som deltog i studien….Men 22 av dom ”passade inte in” – dvs när alla länderna deltog såg man inget samband mellan hjärt/kärl och intag av  fett….Så då valde man helt enkelt att plocka bort dessa 22- för att styrka denna teori. På denna teori grundar vi alltså än idag tesen om fettets farlighet. Seriöst?!

Vad gäller kolesterolet är det en livsnödvändig molekyl som behövs i varenda cell i din kropp. LDL (det onda kolesterolet) är en viktig antioxidant och är alltså en viktig del av ditt immunförsvar. Ett högt kolesterol i sig är inte skadligt, man får se till fördelningen HDL, LDL och antalet triglycerider. En låg nivå av kolhydrater (socker) i blodet ger en låg nivå av triglycerider. Det finns till och med studier som visar på att äldre människor med ett högt kolesterol lever längre. Inte så konstigt kanske med tanke på att ett högt kolesterol skyddar vid infektioner och stärker ditt immunförsvar. Men det här har du väl koll på, eftersom du är så säker på att fett är farligt?

-”Ha ha ha ha, det var det dummaste jag hört. Nä det där tror jag inte ett dugg på.”

…..I rest my case – det går inte att lära gamla hundar att sitta.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 reaktioner till “Går det att lära gamla hundar sitta?

 1. Hehe, det där är väl som folk är i allmänhet. Titta i andras varukorgar i affären så ser du vad de handlar. Mkt halvfabrikat, flingor, margarin, fruktyoghurt, frysta maträtter, typ Dafgårds. Till helgen blir det chips, dricka, kakor, bullar, godis och glass.
  Jag brukar tänka att vår generation kommer ta längre tid på oss att förmulltna i jorden då vi har ätit så mkt konserveringsmedel (och annat konstgjort som lagrats i kroppen) under vår livstid gentemot tidigare generationer. På mitt jobb äter kollegorna godis och frukt hela dagarna igenom, för att på fredagen avsluta veckan m nåt bakat till fredagsfikat. Allt för att hålla sockret vid liv 😉

 2. Haha, det är så sant. Behöver inte vara ”gamla”, jag har VÄLDIGT många vänner i 25 års åldern som säger precis så. Att man måste äta lite av allt för att kroppen skall må bra och det spelar verkligen ingen roll vad du har för fakta. Det går inte in under pannbenet. Sen att man kan visa att man själv mår bra och massor av positiva effekter av att äta LCHF medan de är sjuka, går upp i vikt och mår sisådär halvkasst hela tiden spelar inte heller någon roll. Så härligt att läsa din blogg, du skriver verkligen ut det som jag tror stämmer eller som jag känner stämmer på mig. Men man börjar ju undra när så många i ens närhet tänker precis tvärt om. Så stort tack för att du skriver det som det är. 🙂

  1. Ja du Hannah, vad säger man? Det är svårt att argumentera med folk som redan har bestämt sig för vilket svar som är det rätta. Människan kan leva på fett och protein, detta är essentiellt för oss. Utan dessa byggstenar dör vi. Däremot är socker (kolhydrater) inte essentiellt för oss. Vi klarar oss utan att behöva äta ett enda gram av detta. Bara där faller ju teorin att fett är farligt? Eller?
   Take care och fortsätt äta fett. Det är bra för dig 🙂

  2. Hannah! Precis exakt så där upplever jag det, din femte mening som börjar ”sen att man kan visa..”, har god vän som påpekar SÅ FORT hon får tillfälle om allt farligt med LCHF. Hon äter själv nyttigt.. Men det är jag som går ner i vikt och mår toppen! 😉
   Tack för en bra blogg Sockertjocken! 🙂

 3. I de fallen är det nästan bättre att vara tyst och låta personen gå lös om hur farligt det är. Man får ju nästan en dödsdom bara man nämner att man inte äter kolhydrater.
  I mitt yrke måste jag hålla mig hyfsat diplomatisk och inte säga emot för mycket, så jag låter dem hållas. Det är liksom ingen mening att ta en diskussion med någon som ändå inte begriper. I övrigt är det fortfarande otroligt intressant hur provocerad människor kan bli för att jag låter bli att äta potatis. Jag tvingar ju liksom ingen annan att avstå (hade jag gjort det hade jag förstått att de kanske blev lite upprörda)

  1. Jag vet! För det mesta håller jag själv en låg profil och backar ett steg – man vet ju hur det kommer sluta 😉 men ibland, bara ibland kan man inte låta bli.

 4. Haha nej det är sant. Jag tar diskussionen om det utanför jobbet, då kan jag också argumentera för min sak, även fast det är underligt att man ens ska behöva försvara sig för hur JAG äter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *