Vilken föreläsning

Hello world! Vilken föreläsning jag var på i lördags! Inte för att man lärde sig så mycket nytt, men det är klart imponerande att se Andreas Eenfeldt och Jonas Bergqvist in action. Dom vet liksom vad dom pratar om och gör det på ett sätt som är både underhållande och övertygande på en och samma gång.

Andreas pratade mycket om fördomarna, myterna och rädslan som finns runt LCHF, som det här med kolesterolet. Det finns inga studier som visar på att ett högt kolesterol hör ihop med hjärt och kärl sjukdom. Förväntade mig att folk skulle opponera sig här, men det förblev tyst i salen 🙂 Kanske berodde det på att han kunde visa tydliga fakta på detta, kanske berodde det på att åhörarna redan kör LCHF och då är medvetna om detta. Eller var det kanske bara en tyst och väluppfostrad skara 😉 Anyways, en grymt bra föreläsare – och är man ny inom LCHF rekommenderar jag absolut ett besök hos Kostdoktorn.

Jonas pratade såklart om hur det är att träna på LCHF  – fördelar och nackdelar. Kan alla träna på LCHF? Motionärer, elitidrottare? Många svar hade jag redan (med tanke på att jag läst hans böcker), men lite nytt material fanns på plats. För att lyckas med träningen behöver man bestämma sig för vilka mål man har. Tränar du för att

  1. Må bra eller vill du ha resultat?
  2. Är det fitness eller prestation du är ute efter?
  3. Är du motionär eller elit?

De flesta av oss, däribland jag själv, är ute efter det som Jonas definierar som fitness. Vi vill se ut på ett visst sätt – vill ha en låg fettprocent och synliga muskler. Självklart ska vi äta och träna på ett annat sätt än den som motionerar för att ”må bra”, eller för den som tränar på elitnivå.

Den stora frågan är då såklart, hur han tycker att man ska äta /träna om man är ute efter fitnesskroppen….Well – vi kan säga som såhär:

  1. Ät strikt lågkolhydratkost
  2. Funktionell styrketräning
  3. HIIT

Jag kan bara säga CHECK på den. Känns dock fint att höra, när det kommer från någon som är så pass kunnig som han är.

En annan sak han talade om var hur olika våra kroppar är -beroende på om vi är fettdrivna eller kolhydratdrivna. Vilken vinner i längden? Antar att ni redan vet svaret på den frågan 😉 Han påtalar dock att om man sysslar med sporter som är explosiva och uthålliga (typs fotboll och basket) presterar man inte ultimat på strikt lågkolhydratkost. Här är en träningsliberal variant, med utrymme för kolhydratuppladdning, bättre lämpat.

Jag fick tillfälle att ställa frågan om vad han anser om träning och periodisk fasta. Tog mig själv som exempel – tränar på tom mage tidigt på morgonen , bör jag ta BCAA eller är det onödigt. Vad tror ni svaret blev? Onödigt! Han sa ungefär som såhär: Visst, känner du att du presterar bättre genom att ta BCAA så gör det – men det kan lika gärna vara psykiskt. Vad beträffar muskelnedbrytningen skulle man inte heller vara orolig. Det tar ungefär 48 timmar innan den sätter igång. Man behöver med andra ord inte BCAA.

Sjukt intressant och jag skulle kunna lyssna i flera timmar till. Har du inte läst ”LCHF och träning” rekommenderar jag den varmt. Kolla även in hans blogg. Finns en massa bra information där.

Fatta att i morgon sätter jag mig i skolbänken igen. Var ett tag sedan sist 🙂 Om en månad är man licenserad kostrådgivare yiiiha! Får se vad som händer efter detta. Got big plans och går de bara i stöpet så.

With this I leave you for tonight. Take care och sov så gott!

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 reaktioner till “Vilken föreläsning

  1. Hade vart intressant att gå på en föreläsning med Jonas. Var på kostdokorns förra året och vet att han kommer till Göteborg snart igen men inte Jonas. Lite synd.

      1. Jag tränar bodypump 2 ggr i veckan kanske och joggar då och då. Promenader när jag har lust 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *