Babysteps

Kanske att en matrevolution är på gång. Just nu är det näringskonferens i Reykjavik och där diskuterar  man och tar fram nya NNR (nordiska näringsrekommendationer). Än är det långt kvar att gå, men jag kan nöja mig med babysteps – så länge det går åt rätt håll. Den största nyheten är väl i alla fall att hur stor andel av kosten som ska bestå av fett eller kolhydrater tas bort! Varför? Jo, för att det inte finns några bevis på att mindre fett hjälper dig med vikten, eller förbättrar din hälsa. Check!

Vad gäller fettet fokuserar man på vilken kvalitet det har. Det är fortfarande ”farligt” med mättat fett 😉 Men att använda sig av oljor (oliv och raps) funkar

Mättat + transfett max 10%
Enkelomättat fett 10-20% (höjt från 10 – 15%)
Fleromättat fett 5-10%

(Hur kan man slå samman mättat fett och transfett? Blir rädd!)

Vad gäller kolhydraterna har man alltså även tagit bort hur mycket man bör äta per dag. Fokus blir även här på vilken typ av kolhydrater man äter. Grönsaker, frukt, fullkornsprodukter räknas som bra källor. Inte vitt mjöl och socker 🙂

Inga stora förändringar som sagt, men ändå. Just wait and see.

Sorgligt är dock att man fortfarande rekommenderar att man ska välja magra mejeriprodukter framför feta. Och att man ska äta margarin istället för smör… Är det någon som har missat margarin vs. smör debatten??? Det borde vara straffbart att rekommendera detta.

Artikel ur DN

Nordenorg – nya näringsrekommendationer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *