Insulin och viktnedgång

I min värld finns det två sätt att gå ner i omfång och vikt. Det ena går ut på att äta mindre  än vad din kropp behöver (svält), det andra är att reducera kolhydrat intaget. Hur kan man gå ner i vikt när man som jag äter så himla mycket fett? Är det inte så att fett gör dig fet? Svaret på den frågan är nej. Vad som gör dig fet är ett för högt intag av kolhydrater och det förhöjda insulinpåslag som dessa ger.  Ju mer kolhydrater du stoppar i dig och ju mer raffinerade de är, desto sämre är de för din hälsa och din viktnedgång.

Vad är insulin för något? Insulin är ett hormon som reglerar ditt blodsocker. Insulin utsöndras från bukspottkskörteln då man äter. Ju mer kolhydrater du äter, desto mer insulin kommer att frisättas. 

Varför hämmar insulinet din viktnedgång? När du äter en måltid som består av kolhydrater (socker) och fett  kan man säga att  fettet skickas till dina fettceller för en ”tillfällig förvaring”. Insulin pumpas ut eftersom det finns kolhydrater (socker)  i omlopp. Allt socker ska  förbrännas innan kroppen kan börja ta hand om fettet som ligger på ”tillfällig förvaring” i dina fettceller. Du kommer alltså inte att bränna varken fettet  från måltiden, än mindre det fett som fanns sparat från tidigare, så länge kolhydraterna och insulinet härjar i din kropp. Insulin är alltså fettinlagrande och hämmar din fettförbränning.

Vad kan jag göra för att öka min insulinkänslighet? Ät mindre kolhydrater och mer fett! Börja träna!

Remember, det är inte fettet som är the bad guy när det gäller viktnedgång. It´s the sugar…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *