Receptet är beräknat till 4 pers.
Vi börjar med gratängen.
ca 300 g rättika
60 g purjolök
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
1,5 dl västerbottenost
Skala rättika och skär sedan i jättetunna skivor. Dela sedan skivorna på mitten så det blir halvmånar, eller ”stavar” som när man gör Janssons frestelse. Hacka purjon fint. Blanda crème fraiche, grädde och pressa i vitlöken. Krydda med salt och peppar. Varva rättika och purjo i portionsformar. Fyll upp med gräddblandningen så det nästan täcker och toppa med riven västerbottenost. Grädda i ca 25 min 225 grader. Vid 25 minuter är rättikan väldigt krispig. Vill man ha den mjukare kan gratängen stå inne upp till 45 min.
Madeirasås
3 schalotten lökar
1 vitlöksklyfta
2 dl madeira
1 dl vatten
1,5 msk köttfond
2 tsk soja
75 g smör
Skala och finhacka löken. Lägg i kastrull. Pressa i vitlöken. Fräs i smör nån minut. Häll på vin, låt sjuda 10 min. Häll sedan på vatten, fond och soja. Sjud 5 min till. Tillsätt smöret klickvis under vispning. Det får inte koka. Smaka av med salt och peppar.
Helstekt oxfilé
800 g oxfile
1 vitlöksklyfta
smör
salt och peppar
Sätt ugnen på 100 grader. Pressa vitlöken i stekpanna. Bryn filé i smör runt om i stekpanna. Salta och peppra. Flytta sen över till ugnsfast form. I med en kött termometer. Stek i ugn ca 1 tim. Vid 60 grader är köttet medium/rare. Ta ut köttet och låt vila i folie en stund innan du skär upp det.
Servera med ovan tillbehör

prova till nyår!
Hej!
Vad kul! Hoppas du tycker det är lika gott som jag gör. Tänk på köttet bara. Om du gillar det mer åt det röda hållet rekommenderar jag 55 grader istället för 60. Annars är det bara till att tuta och köra. Smaklig spis och gott nytt år!