Odla fram en scoby (kombuchasvamp)

Jag har skrivit om det här tidigare och det är verkligen hur enkelt som helst att odla fram en egen scoby. Jag är helt såld på denna dryck och det har blivit en rutin att ta ett glas när jag slår mig ner i soffan på kvällskvisten. Vissa kopplar av med ett glas vin. Jag kopplar av med ett glas kombucha 😀

Allt du behöver för att lyckas med din odling är:
En stor och steriliserad glasburk på 2-3 liter
1,5 liter vatten
1 dl socker
2 påsar grönt te (utan smak)
3 dl färdigköpt kombucha (utan smak)

Koka upp vattnet och ta sedan från värmen för att svalna. Lägg i tepåsarna och låt dra 15-20 minuter.
Ta upp tepåsarna och häll ner sockret. Rör runt till det löser sig. Låt tevattnet svalna helt innan du tillsätter den färdigköpta kombuchan. Finns det en liten slajmig sak i den färdigköpta flaskan så låt den följa med. Det är början på något bra 🙂
Täck sedan glasburken med något som släpper igenom syre. Antingen ett kaffefilter eller en silduk (eller en gammal bomullsskjorta) och fäst med gummiband.
Sen är det bara till att vänta….i sisådär en 2-4 veckor. Det beror lite på hur varmt du har det i ditt hus. Svampen är färdig när den är ca 0,5 cm tjock.

Efter ett par dagar bildas en ljus hinna på ytan, det är detta som växer sig tjockare efterhand och blir till en scoby. Tevattnet kommer gå från klart till grumligt och ju längre tiden går, desto mer kommer den dofta av vinäger.
En fräsch svamp är lite vitgul i färgen. Det kan hänga lite bruna trådar från den och det är inget som är fel. Ju äldre svampen blir (efter några omgångar kombucha) kan den bli lite åt det brunare hållet.

Här har jag hällt upp det avsvalnade tevattnet, tillsatt socker (och löst upp det) och hällt på den färdiköpta kombuchan.

Tevatten

Sen är det bara till att täcka över burken med ett tunt tyg, ett kaffefilter eller en fin silduk och sätta ett gummiband runt om. Sen ställer man burken åt sidan och väntar i sisådär en 2-4 veckor.

Täcka över scobyn

Och medans man väntar så växer den lille scobyn till 😀 Såhär ser han ut uppifrån…

Scoby ovanifrån

…och såhär ser han ut från sidan. Tjock och fin!

Scoby från sidan

Nu när svampen är klar är det dags att sätta igång med att göra din första sats kombucha! Återkommer snart med ett inlägg om detta.

Fram tills dess är det bara till att sätta igång med din odling. Vad väntar du på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *