Magsmart

Magsmart

Det här med tarmbakterier och hälsa är ett spännande och ganska nytt ämne. Jag här helt övertygad om att det kommer hända mycket inom det här området framöver. Ju mer jag själv läser om tarmen och dess invånare desto mer inser jag hur mycket de påverkar vårt mående och vår hälsa. En viktig förutsättning är att vi förser de här bakterierna med rätt sorts mat - dvs kolhydrater som innehåller vattenlösliga fibrer och resistent stärkelse.

”Magsmart” är en lättläst bok och ger en bra inblick i hur vår livsstil och den mat vi väljer att äta påverkar vår hälsa i det långa loppet.

Här följer lite bakteriekuriosa från boken:

  • Bebisar som föds med kejsarsnitt får en helt annan bakterieuppsättning än de som föds vaginalt. Detta beror på att de som är födda med kejsarsnitt inte kommer i kontakt med bakterierna som finns i mammans underliv, utan istället möts av hudbakterier från barnmorskan. Detta kan ge ett försämrat immunförsvar, större sannolikhet för kolik och allergier.
  • Våra tarmbakterier producerar bland annat vitaminer och bryter ner aminosyror och fett. De hjälper till att bilda nya tarmceller och utsöndrar ämnen som påverkar vår sinnesstämning, vad vi blir sugna på, om vi går upp eller ner i vikt och påverkar med stor sannolikhet risken för att utveckla många sjukdomar.
  • Hur din kropp ser ut och hur den mår beror inte endast på de gener du ärvt, utan också vilka bakterier du skaffar dig genom livet!
  • Stress påverkar tarmbiotan. Det handlar inte bara om protein, fett och kolhydrater.

Som sagt, en lättläst bok för den som är nyfiken på tarmen och tarmbiotan. Boken får dock ett litet minus och det får den för författarens rädsla för mättat fett och rött kött. Det är en helt annan diskussion, en som jag själv är rätt färdig med. Men det finns referenser för den som är intresserad.

Absolut läsvärd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *