För vem, hur mycket och hur ofta?

Riskakor

Det här med kost upprör och berör. Man skulle kunna tro att allt är svart eller vitt och däremellan finns inget annat.

För ett par dagar ställdes en fråga i en FB-grupp (där de flesta äter LCHF) om vad man tyckte om riskakor och om det var ok att äta detta någon gång efter träning och sådär.
Svaret blev såklart ett rungande nej.
Förutom att riskakor är snabba kolhydrater och gör så att blodsockret skjuter i höjden så innehåller de ju dessutom arsenik!

Ja! Ris och riskakor innehåller arsenik. Att äta risprodukter på en daglig basis kanske inte är det bästa man kan göra om man är mån om sin hälsa. Men nu handlade det ju om att äta några riskakor då och då, vilket lämnar lite öppet för diskussion.
Det är ju inte vad du äter ”då och då” som lägger grunden för din hälsa, utan vad du äter varje dag -vecka ut och vecka in.

Angående arsenik i ris så försvinner stora mängder (hälften enligt SLV) vid kokning. Fullkornsris är värre än vanligt ris då mycket av arseniken återfinns i skalet. Vad beträffar riskakorna så kan man ju alltid köpa dinkelkakor istället. Både smakar och ser ut precis som en riskaka, men utan arsenik då 😉

2 reaktioner till “För vem, hur mycket och hur ofta?

  1. Eller så köper man majskakor! 🙂 (Fast de kanske är genmodifierade… 😉 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *